17. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

15 soovitust, kuidas targemalt toota

Kodutekstiile tootva ASi Mivar-Viva juht Toomas Värva.
Foto: Andras Kralla
Tootmisettevõte ei pea konkurentsitihedat turgu kartma, kui ta leiab selle, millega teistest eristuda. Selleks võib olla nii parem toode, nutikam tootmine, tõhusam ärianalüütika, köitvam pakend kui ka löövam turundus.

Äripäev kogus kokku aasta teises pooles tööstuse rubriigis ja Tööstuse erilehes ilmunud ettevõtjate soovitused ning nipid, kuidas nemad rohkem ja paremini toodavad ning toodetu edukamalt maha müüvad.

Kaota seisakud

Kui tootmisvõimsust on puudu ja kavas uue liini soetamine, tasub enne otsustamist analüüsida olemasolevat liini - toodangu valmimise kiirust ja seisakute sagedust rikete või lõunapauside tõttu. Tulemus võib olla üllatav, aidates tõsta märkimisväärselt tootmisvõimsust ning säästa ettevõttele uue liini soetamiseks kuluva summa.

Jälgi, milliseid trende klient järgib

Jooga, toortoitumine, paleodieet ja paljud teised suundumused täiusliku tervise otsingul muudavad eestlaste toidulauda. Toiduainetööstused jälgivad hoolega, mida tarbijad soovivad, ja arendavad oma tooteportfelle vastavalt.

Fookus paika

Tulemuste mõõtmine tasuks asendada tegevuste mõõtmisega. Tööstuses mõõdetavad näitajad jagunevad tulemus- ja tegevusmõõdikuteks. Tegevusmõõdik on oluline, kuna võimaldab tulemusi fikseerida, ent liiga vähe mõõdetakse ettevõtetes tegevusi.

Iga viga maksab

Kodutekstiile tootva ASi Mivar-Viva juhi Toomas Värva sõnul tuleb eksportimisel olla eriti tähelepanelik, sest iga vea eest tuleb maksta. Ta tõi näiteks Saksamaa, kus ollakse eriti punktuaalsed ja täpsed. "Seetõttu tuleb olla äärmiselt hoolikas,“ rõhutas Värva, kes tunnistas samas, et enda vigade tunnistamisel pole teine pool sugugi nii agar.

Põhjalikku ülevaadet loe Äripäevast.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077