MKM: november kaubavahetusse olulisi muutusi ei too

Veoauto Tallinn-Pärnu maanteel.
Veoauto Tallinn-Pärnu maanteel.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul pole novembri kaubavahetuses muutusi paremuse suunas oodata. Oktoobris kahanes nii kaupade eksport kui import.

"Novembris kaubavahetuses olulisi muutusi paremuse suunas oodata pole, kaubavahetus võib jääda samale tasemele," kommenteeris MKMi analüütik Kristina Ojamäe pressiteates. 

"Septembrikuu tasemest oli eksport kaks protsenti suurem ja import jäi samale tasemele. Kaubavahetuse bilansi puudujääk vähenes oktoobris 124,2 miljoni euroni, olles eelmise kuu näitajast 22,4 miljonit eurot väiksem," lisas ta. 

Eesti Konjunktuuriinstituudi novembrikuu uuringus osalenud tööstusettevõtete arvamused eksporttellimuste osas paranesid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Tavapärasest suuremaid tellimusi prognoosis 10,4 protsenti ettevõtetest. Tellimuste kahanemist või tavalisel tasemel püsimist ootavate ettevõtete osatähtsus peaaegu ei muutunud, seisis teates. 

Euroopa Komisjoni poolt avaldatud majandususaldusindeks jäi peaaegu samale tasemele nii Euroopa Liidus tervikuna, euroalas kui ka Eestis. Eesti olulisematest ekspordipartneritest oli majandususaldus üle ajaloolise keskmise Lätis, Leedus, Rootsis ja Saksamaal. Soomes aga jäi majandususaldus samale tasemele võrreldes eelmise kuuga – 97,5 punkti.

Kaupade eksport vähenes 2015. aasta oktoobris võrreldes eelmise aasta oktoobriga 12% ja import 13%, teatas Statistikaamet täna. 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara