Autor: Harro Puusild • 4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: tööstuse müügitulusse andis suure panuse puidutööstus

SEB panga analüütik Mihkel Nestor (vasakul).
Foto: Raul Mee
SEB panga analüütik Mihkel Nestor ütles oma nädala kommentaaris, et väga tugeva panuse tööstuse müügitulusse andis kolmandas kvartalis puidutööstus, kus müügitulu kasvas 15%.

„Töötleva tööstuse jaoks tervikuna ei olnud suvekuud kuigi edukad, sektori müügitulu vähenes 3%. Kuigi aasta esimesel kahel kvartalil tööstuse käive veel kasvas, ei ole ka kolmas kvartal niivõrd negatiivne kui esmapilgul tundub,“ kirjutab SEB panga analüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.

„Langusesse panustas peamiselt elektroonikatööstus, kus müük vähenes veerandi võrra. Haru langus on tingitud peamiselt ühe suure ettevõtte vähenenud nõudlusest. Elektroonikatööstuse mõju eemaldades oleks töötleva tööstuse müük pea protsendi võrra kasvanud ja enamuse suurte harude jaoks oli aasta kolmas kvartal teisest kvartalist edukam,“ lisas ta.

Metalltooted kasvatavad müügitulu. Veel rääkis Nestor, et üldpilti mõjutasid ka mõned olulised positiivsed tulemused – väga tugeva panuse andis tööstusele suure puidusektori edukas tegevus. „Puidutööstuses kasvas müügitulu kolmandas kvartalis lausa 15%, mis rahas on pea 60 miljonit eurot,“ ütles analüütik. „Teises sellel aastal edukalt esinenud harus, mööblitööstuses, suurenes müük 16%. Mõlemat haru on toetanud tugev ekspordikasv nii Skandinaavia kui Saksamaa suunal.“

„Müügitulu kasv on seni pidevalt kiirenenud metalltoodete tootmises, kus ettevõtete kogukäive kasvas kolmandas kvartalis 10%. Suvekuud olid paremad varasemalt languses olnud toiduainetetööstusele, kus nüüdseks on müügitulu vähenemine peatunud. Suurtest tööstusharudest on müügitulu aasta jooksul tugevalt langenud raskustesse sattunud keemiatööstuses. Müügitulu vähenes ka paljudes väiksemates tööstusharudes,“ ütles Mihkel Nestor.

Oktoobris tööstustoodangu langus pidurdus. Septembris veel 4%-ni ulatunud tööstustoodangu kahanemine pidurdus oktoobris -2%-ni. Elektrienergia tootmine, mis moodustab tööstustoodangust suure osa, on ka sügiskuudel olnud eelneva aastaga võrreldes languses, kuid kui suvel oli tootmismaht pea kolmandiku võrra väiksem, siis oktoobris -14%, kirjutab analüütik.

„Töötlevas tööstuses jäi toodangumaht eelmise aasta oktoobri tasemele, mis arvesse võttes 25% langust elektroonikatööstuses on märkimisväärne. Nagu ka kolmanda kvartali müügitulude puhul, aitas elektroonikatööstuse langust kompenseerida puidutööstus, kus tootmine kasvas oktoobris 9%,“ jätkab Nestor.

„Teised olulised harud, mis toodangu kasvu panustasid, olid veel toiduainetööstus (+1%), elektriseadmete tootmine (+10%) ja mööblitootmine (+9%). Küll tundub trend olevat pöördumas metalltoodete tootmises, kus septembrist alates on mahud hakanud kahanema. Oktoobris vähenes varem edukalt kasvanud harus toodangumaht 6%,“ rääkis ta.

Märgid paremast tulevikust. „Tööstuse paremale tulevikule viitab uute tellimuste vähenemise pidurdumine. Kui varasematel kuudel on tellimuste järgi tootvates harudes nõudlus aastavõrdluses vähenenud isegi 10-20%, siis oktoobris vaid 2%,“ ütles Nestor. „Tõusnud on tellimused näiteks masinatele ja seadmetele, mootorsõidukitele ja haagistele, farmaatsiatoodetele ja muudele transpordivahenditele, põhiliselt väikelaevatööstus.“

Statistikaameti teatel vähenes töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kolmandas kvartalis 3 protsenti, samas ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 892 miljonit eurot ehk 5% rohkem kui aasta varem samal ajal.

NB! Äripäeva Tööstusuudised korraldab 16. detsembril Tööstuse hommikuseminari, kus räägitakse Norra puidu- ja metallisektorist ning suurest pildist. Näiteks on teemaks Kodumaja AS-i kõrgeima puitmaja ehitamine Norra turule. Uuri lähemalt ja registreeri SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077