27. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TAMREX: talve võtmeküsimus on õige riietumine!

Talviseid isikukaitsevahendeid silmas pidades tuleks eelkõige keskenduda õigele riietumisele. TAMREXi kommunikatsioonispetsialisti Diana Karmo sõnul on külmaks perioodiks kõige õigem riituda kihiliselt, see tagab kerge liikuvuse ning aitab vastavalt töö iseloomule keha soojas hoida.

Milline on õige riietus?

Õige riietumine külmal ajal väldib haigestumisi ja pakub õues tööd tegevale või sportivale inimesele mugavust. Ei ole just mõnus toimetada, kui jope on liiga raske, alussärk läbimärg ja varbad külmetavad.

”Riietus ega jope ise ei ole ahi. Inimene tekitab endale sooja ise: riietus on selleks, et tekitatud soojust vastavalt ilmale kas kehast eemale lasta või siis hoopis vastupidi, keha juures hoida,” rääkis Karmo õige riietuse lähtepunktidest.

Miks kihiline riietumine?

Eesti talve silmaspidades on õuetoimetamiseks kõige mõistlikum riietuda kolmekihiliselt: aluskiht ehk niiskustjuhtiv ja kiirestikuivav pesu, vahekiht ehk fliis või dressipluus ning väliskiht ehk jope.

Aluskiht. Sooja pesu eesmärk on vaid üks - niiskuse kehapinnalt järgmisesse kihti juhtimine. Seetõttu on pesu ostmisel oluline jälgida, et pesu oleks tihedalt ümber keha. 

Pesu valikul tuleks lähtuda konkreetsest tegevusest. Palju liigutamist vajava tegevuse juures tuleks kindlasti eelistada sünteetilisi materjale, mis juhivad kehaniiskust nahapinnalt eemale “Sünteetiline kangas ei hoia niiskust kaua endas ning kuivab kiiresti,” märkis Karmo.

Samuti on suurepärane valik meriinovillane pesu, mis hoiab keha kenasti soojas ka siis, kui aktiivset tegevust nii palju ette ei tule.  Vältida tuleks puuvillast pesu. Higistamise korral hoiab puuvill kehaniiskust väga kaua endas, muutub “märjaks kompressiks” keha ümber ning külmetus on kiire tulema.

Teise ehk vahekihina on hea kasutada mõnda fliisi, dressipluusi või kampsunit. Vahekihi eesmärk on pesult juhitav soojus endasse võtta ja seda keha ümber hoida.

Väliskiht tuleb valida vastavalt ilmastikule, kas veekindel, tuulekindel, külmakindel või kõik kolm kokku! Oluline, et jope oleks kerge ja mugav ning hoiaks hästi sooja. Tänapäevased isolatsioonimaterjalid on õhukesed, kui sealjuures väga tõhusad - raske, paks ja ebamugav talvejope on ajalooks saamas. Mõned talvejoped on veekindlad, paljud on vetthülgavad, vastavalt vajadusele tuleb sobiv valida, arvestada võib sellega, et külmakraadidega õues vett ei esine!

„Sobiv väliskiht meie muutlikus talves on ka Softshell jope. “See peab tuult ja vihma ning samal ajal on tagatud ka õhuvahetus. Siiski tuleb arvestada, et miski, mis teeb nii palju ja sobib nii erinevatesse tingimustesse – jääb hätta tõeliselt ekstreemsetes oludes – pikaajaline paduvihm, kärekülm jms, kus tõeliselt hästi soojapidav jope või spetsiaalne vihmariie asendamatu on! Veekindlat rõivast soetades tehke kindlaks, kas veekindel on ainult kangas või on ka õmblused teibitud“ soovitas Karmo klientidel tähelepanelik olla ja klienditeenindajatelt lisaküsimusi küsida.

Iga töö jaoks leiduvad sobivad kindad

Millised peaksid olema ühed korralikud töökindad? Käes mugavad ja sobivate omadustega, arvestades töötingimusi!

Karmo jätkab “Esimene tähtis küsimus ongi just töötingimuste kohta: kas selle töö juures on tähtis puutetundlikkus (väikeste detailide käsitsemine) või vastupidavus väga tugevale hõõdumisele (lumerookimine vms), kas kätt on tarvis kaitsta kemikaalide, kuuma, külma või sisselõigete eest? Millised nõuded esinevad koos ja millised on täiesti välistatud. Ka selles asjas saab klienditeenindaja kindaostjat aidata ja soovitada konkreetsele tööle sobivat kinnast!“

Talvekinnaste puhul on tähtsaim see, et meie kätel soe oleks. Soovitame Thinsulate voodriga kindaid. Tegemist on õhukese, kuid väga sooja ja kvaliteetse voodrimaterjaliga.

Väga tähtis on kinda enda materjal. Kitsenahk on kindatööstuses hinnatuim materjal. See on pehmem ja õhem kui loomanahk, samas väga vastupidav ning elastne. Oma tiheduse tõttu on kitsenahast kindad ka vettpidavamad. Kitsenahkseid kindaid sobib kasutada nii rasketööstuses kui ka suurt puutetundlikkust vajavatel töödel.

Seanahk on töökinnaste levinuim materjal, pooride tõttu on kinnas hingav. Seanahkne kinnas on wlastne ning mugav. 

Loomanahk on väga vastupidav ja talub hästi niiskust. Looma pealisnahast kindad on vastupidavad, pehmed ja niiskuskindlad ning sobivad näiteks eriti suurt vastupidavust nõudvateks töödeks. Kuumuskindel alusnahk ehk pööratud nahk on karedama pinnaga ning leiab kasutust vastupidavust nõudva töö tegemiseks, mis peab tagama ka hea haarde. Lisaks mitmed sünteetiliste katetega talvekindad.

“Tähtis on see, et tööriie, kinnas ega jalanõu ei takista ega segada töö tegemist, vaid aitab sellele kaasa. Rõivas peab olema mugav, funktsionaalne ja nägus. Ükski töötaja ei soovi tööl koledate, halvasti istuvateja ebamugavate riietega olla. Kui vaadata ringi TAMREXi kauplustes, siis on näha, et panus riide, jalanõu või kinda disainile on üsna laialdane – selliste riietega pole mingi probleem minna otse objektilt marketisse toidu või lasteaeda lapse järgi!

TAMREX müüakse mugavaid, vastupidavaid, funktsionaalseid, nutikaid ja laheda disainiga tooteid, “ rääkis Karmo.

Saabas olgu kerge, paindlik ja soe

Karmo sõnul peaks üks korralik talvine töösaabas olema kaalult kerge, paindlik, kvaliteetsetest materjalidest, hea talla ning turvaelementidega.

“Hea jalanõu, mis ei koorma jalga on kerge ja paindlik. Turvaelemendid peaksid olema metallivabad: tekstiilist torkekindel tald ja väga tugevast plastikust – komposiidist turvanina. Metalli miinus on see, et see on raske ja muudab jalanõugi raskeks ning paneb talvel külmaga varbad külmetama. Tekstiilist torkekindel tald ja komposiidist turvanina on kerged ega juhi külma. Jalanõu pealsed võiksid olla täisnahast, vooder jällegi Thinsulate, mis hoiab jalad hästi soojas, “ toob Karmo hea talvesaapa omadused välja.

 

Lisaks talvesaabastele on olulised jalavarjud kummikud! TAMREXi valikus on käsitööna naturaalsest kummisegust valmistatud, Soomest pärit Nokian kummikud, mis on Karmo sõnul maailma parimad kummikud.

“Nokianil on üle 200 erineva patenteeritud kummisegu, mis vastavad erinevatele tingimustele ja vajadustele. Kummiku teeb kummikuks kummi olemasolu saapas. Meie kaubanduses võib tihtipeale kohata nime all kummik PVC saapaid, mis on jäigad ning väga külmakartlikud. Kumm on seevastu pehme ning kannatab hästi külma, “ rääkis Karmo.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077