Autor: Harro Puusild • 27. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skano müügitulu vähenes

Skano Group müügitulu vähenes.
Foto: Andras Kralla
Skano Group ASi 9 kuu konsolideeritud müügitulu vähenes aastaga 7% 14,5 miljoni euroni. Kolmanda kvartali müügitulu vähenes 3% 4,8 miljoni euroni, samas jõudis ettevõte kasumisse.

Konsolideeritud puhaskasum oli kolmandas kvartalis 5 000 eurot, mullu samal ajal oli ettevõte 135 000 euroga kahjumist. Samas 2015. aasta 9 kuu puhaskahjumiks kujunes 46 000 eurot, mullu samal ajal oli puhaskahjum 179 000 eurot.  

Kontserni EBITDA ehku kulumieelne kasum oli kolmandas kvartalis 287 000 eurot, 2014. aasta kolmandas kvartalis oli müük vastavalt 5,0 miljonit eurot ja EBITDA 165 000 eurot. Käesoleva aasta esimese 9 kuu EBITDA oli 811 000 eurot, ületades eelmise aasta tulemust, 2014. aastal oli 9 kuu EBITDA 696 000 eurot, teatas ettevõte börsile. 

Kuigi ettevõtte käive on aastaga märgatavalt langenud, eelkõige nõrga nõudluse tõttu Soomes ja Venemaal, on suudetud EBITDA marginaali parandada ning hoida see kogunumbrina eelmisest aastast kõrgemal tasemel. Eelkõige on selle põhjuseks edukad parendustööd kiudplaadi tootmises, mis on võimaldanud vähendada toote omahinda ning toota kasumlikult varasemast tunduvalt madalamate mahtude juures.

Veel kirjutab ettevõte, et Skano Fibreboard OÜ Pärnu tehaste müük oli kolmandas kvartalis 2  miljonit eurot, jäädes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes samale tasemele. 2015. aasta kolmanda kvartali ärikasum oli 140 000 eurot võrreldes 48 000 eurose ärikasumiga eelmise aasta samal perioodil.

Prioriteet on müük ja efektiivsus. Skano Fibreboard OÜ Püssi kiudplaaditehase käive oli 1,3 mln eurot kahanedes 7% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. 2015 aasta kolmada kvartali ärikasum oli 5 tuhat eurot võrrelduna 24 tuhande eurose ärikahjumiga eelmise aasta samal perioodil.

Skano Fibreboard OÜ müük kahanes põhiturgudel. Tulenevalt meie põhiturgude Venemaa ja Soome jätkuvalt nõrgast majandusolukorrast oleme laiendamas oma sihtturgude nimekirja ja teinud olulisi kulutusi erinevate toodete arendamiseks. Kolmandas kvartalis teostasime jätkuvalt mõlemas tehases mitmeid tootmisprotsesside parendusi, et tagada madalam toote omahind ning kasumilävi.

Ettevõtte juhtkonna prioriteediks on jätkuvalt tehaste toodangule müügi kindlustamine maksimaalse tootmisvõimsuse tagamiseks ning tootmisprotsesside efektiivistamine.

Suomen Tuulileijona OY müük vähenes 2015 aasta kolmandas kvartalis 2% võrrelduna eelmise aasta sama perioodiga, mis oli 1,3 mln eurot. Suomen Tuulileijona OY on Skano kiudplaadi edasimüüja Soomes, mis soetati 2014 juuli alguses. 

Skano Furniture Factory OÜ Pärnu mööblivabriku 2015 aasta kolmanda kvartali käive kahanes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2 % ja oli 1,1 mln eurot. Kolmanda kvartali ärikahjum oli 88 tuhat eurot võrrelduna 65 tuhande eurose ärikahjumiga 2014 aasta kolmandas kvartalis. Kasumlikkusele mõjus negatiivselt väike müügimaht. Müük Venemaale vähenes 13% võrrelduna 2014 sama perioodiga tulenevalt nõrgast nõudlusest. Müük Soome kasvas vähesel määral ning müük Baltikumis langes natuke. Lisaks olemasolevatel turgudel uute müügivõimaluste otsimisele on ettevõtte jaoks oluline suund ka müük uutele turgudele sh. USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa, kuhu oleme endiselt panustamas olulisi ajalisi ja rahalisi ressursse.

Skano Furniture OÜ jaemüügiketi käive kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 8% ja oli 602 tuhat eurot ning ärikasum oli 6 tuhat eurot võrrelduna 14 tuhande eurose ärikahjumiga 2014 aasta kolmandas kvartalis. 2015 aasta kolmanda kvartali ärikasum 6 tuhat eurot sisaldas ka kursikahjumit grivna kursimuutusest summas 22 tuhat. 2014 aasta sama perioodi ärikahjum 14 tuhat eurot sisaldas kursikahjumit vastavalt 20 tuhat eurot.

Mööbli jaemüük kasvas Eestis, Lätis ja Ukrainas, kuid kahanes vähesel määral Leedus. Jaemüük on jätkuvalt nõrk Ukrainas põhjustatuna konfliktist Ida-Ukrainas ning riigi raskest majanduslikust olukorrast. Jaemüügist moodustab Skano Group ASi enda toodetud mööbli müük jätkuvalt olulise osa ning see võimaldab mööblivabrikul opereerida tunduvalt kasumlikumalt, kui see ilma oma jaemüügiketita võimalik oleks. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077