Autor: Harro Puusild • 27. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Masinatööstuse ekspordiedu pärsib tööjõu puudus ja ettevõtete väiksus

Eesti Masinatööstuse Liit ja DNB Panga eksperdid TechIndustry 2015 messil Riias.
Foto: Harro Puusild
Eesti Masinatööstuse Liit ja DNB Panga eksperdid osalesid eile Riias toimuval rasketööstusmessil “Tech Industry 2015”. Messil otsiti lahendusi olulistele murekohtadele, milleks on tööjõu puudus ning ettevõtete väiksus.

Statistikaameti andmetel moodustab masina- ja metallitööstuse kogumüük Eestis viiendiku töötleva tööstuse käibest. Ehkki tegu on enim eksportiva sektoriga Eestis, otsitakse messil lahendusi olulistele murekohtadele, milleks on tööjõu puudus ning ettevõtete väiksus.

“Eesti rasketööstuses tegevad ettevõtted ei suuda täna teostada vajaliku kiirusega töömahukaid projekte ning seeläbi kasvada. Seetõttu tellitakse suured tööd pigem Soomest, Rootsist või Taanist, aga mitte Eestist,” viitas Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse esimees Indrek Rohtma kesksele probleemile.

Statistikaameti andmetel oli masina- ja metallitööstuse sektori kogumüügi maht Eestis 2014. aastal 2,3 miljardit eurot. Ettevõtjate hinnangul moodustab eksport sellest koguni 85%, millega on masina- ja metallitööstus enim eksportiv sektor Eestis.

“Ometi oleme seisus, et sektoril ei lähe kuigi hästi, olukorda võiks hinnata koolipoisi kolmega,” rääkis Rohtma. Tema sõnul on sektorile tugeva pitseri jätnud maailmaturul toimuv. “Need, kes on oma ärihuvid mänginud vaid ühele turule, näiteks Soomele, on täna keerulises olukorras. Ka õlisektori märkimisväärne langus on meid mõjutanud,” lisas ta.

Üheks kohalike ettevõtete kasvu piiravaks teguriks on ka oskustööjõu puudus. “Ebakindla välisnõudluse foonil on ettevõtetel raske ja riskantne investeerida seadmetesse, mis võiks tööjõu puudust leevendada ja tootmismahte suurendada,” kinnitas DNB ettevõtete panganduse tööstussektori vanem Heldi Kell. Siiski julgustas Kell kasutama ära soodsat momenti investeerimaks just äriarendusse. “Ettevõtted, kellel on vajadus ja võimekus investeeringuks, võiksid kasutada tekkinud olukorda ja kasvada lihtsa toote müüjast terviklahenduse pakkujaks. Võimalusi rahastamiseks on piisavalt ning finantseeringu kättesaadavus pole probleem,” lisas Kell.

Metallitöötlemisega tegeleva Alise Technic OÜ juhatuse liikme Heiki Alliku sõnul tasuks ettevõtetel tõsiselt kaaluda võimalust automatiseerida mõistliku tasuvusajaga tootmisprotsessid, mis täna töötavad inimtööjõuga. “Kui tööjõu puudus on tõesti suur probleem, siis ettevõtete väiksust võib muutuvas maailmas näha ka konkurentsieelisena,” selgitas Allik.

Masinatööstus on mitmekülgne tegevusvaldkond, mis pakub tehnoloogiaid, seadmeid ja teenuseid kõigile teistele tööstusharudele ning lõpptarbijatele. Sektori konkurentsieelisteks peetakse Eestis toodangu kõrget kvaliteeti, paindlikkust ja tarnetäpsust. 

DNB on üks Põhjamaade suuremaid finantsgruppe ja Norra turuliider, pakkudes suurt valikut finantstooteid nii era- kui ka äriklientidele. DNB tegutseb 18 riigis üle maailma. Eestis on DNB ettevõtete laenuportfelli mahult turul neljandal positsioonil. DNB on hetkel maailmas üks paremini kapitaliseeritud panku. DNB aktsiad on noteeritud Oslo börsil ja 34% aktsiatest kuulub Norra riigile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077