Autor: Harro Puusild • 19. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valiole omistati rahvusvaheline BRC toiduohutussertifikaat

Valio ekspordijuht Elar Ollik
Foto: Andras Kralla
Valio Eesti Võru juustutööstus läbis maineka rahvusvahelise sertifitseerimiskeskuse Bureau Veritas Certification auditi ning pälvis toiduohutuse sertifikaadi, mis lihtsustab märkimisväärselt toodete müüki eksporditurgudel.

Võru juustutööstuse tehasedirektori Vahur Sikaste sõnul uuris audiitor nelja päeva jooksul kõiki juustu valmistamisega seonduvaid tööprotsesse alates piima vastuvõtust ning lõpetades juustu jõudmisega kauplusesse.

„Vaadeldi, kuidas jõuab toorpiim tehasesse, milliseid materjale kasutame juustu valmistamiseks, kuidas seda lõikame, pakendame ja transpordime. Analüüsiti ka klientide tagasisidet ning kontrolliti meie transpordipartnereid. Sertifitseerimise käigus tegime tehases ka mõningaid uuendusi, näiteks varustasime kõik tehase juustupakkeliinid metallidetektoritega. Põhjaliku auditi edukas läbimine on märk sellest, et oleme oma viimaste aastate investeeringute abil saavutanud välisekspertide ja koostööpartnerite silmis usaldusväärse tootja maine,“ sõnas Sikaste.

Valio Eesti ekspordidirektori Elar Olliku sõnul on BRC toiduohutuse sertifikaat üks kahest maailmas enimlevinud toiduohutuse standardist, mille olemasolu lihtsustab eksporditurgudel koostöökokku­lepete sõlmimist. „Iga koostööpartner tahab ühel või teisel moel veenduda, et meie juust on kvaliteetne ning valmistame seda rangelt kontrollitud tingimustes. Seni on huvitatud partnerid meie tööstusega tutvumas käinud, kuid on olnud juhuseid, kus koostöö on sertifikaadi puudumise tõttu katki jäänud. Nüüd võime julgelt alustada läbirääkimisi mitmete Euroopa ja Ameerika suurettevõtete ja jaekaubanduskettidega,“ kinnitas Ollik.

Tema sõnul plaanib Valio hankida peagi ka IFS-standardil (International Food Standard) põhineva sertifikaadi, mis on nõutud mõningatel eksporditurgudel BRC-sertifikaadi asemel. Samuti on lähiaastatel kavas hankida HALAL sertifikaat, mis avab uksed islamiriikide turgudele.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest. Rohkem kui 360 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Võru ja Laeva üks suurimaid tööandjaid. Ettevõtte tootevalikust leiab igapäevaseid, aga ka funktsionaalseid piimatooteid, mille aluseks on Valio rahvusvahelise kontserni teaduslikud uuringud ja uued tootmismeetodid. Valios läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077