Autor: Harro Puusild • 18. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, milliseid mõõdikuid kasutab Balti Veski ettevõtte tegevuses

Balti Veski tegevjuht Ergo Neeme
Foto: Raul Mee
Kuivaineid tootva Balti Veski tegevjuht Ergo Neeme rääkis Äripäeva logistikauudiste Logistika Aastakonverentsil, et kasutab keerulise logistika parema sujumise nimel erinevaid mõõdikuid, näiteks jälgitakse varude ringluskiirust ja erinevaid suhtarve.

„Täna tarnime oma klientidele viiel päeval nädalas. Klientide soov oleks kuus korda, aga nädala kogus jagataks siis viie päeva asemele kuuele päevale, mis tähendab, et transpordikulu sama kogusega oleks suurem,“ ütles Veski Mati kaubamärgi all kuivaineid tootva Balti Veski tegevjuht Ergo Neeme.  

Neeme selgitas, et ettevõtte elu muudab keeruliseks ka kampaaniatoodete määramatus. „Ketid teevad kampaaniaid, kuid neid koguseid, mis kampaaniate ajal maha müüakse, ei osata planeerida,“ rääkis ta.

Balti Veski juht selgitas oma ettekandes veel, et ettevõte tarnib täna oma toorainet näiteks Lätist, Leedust, Saksamaalt ja teistest riikidest, sest Eestis paljusid asju ei kasvatata. „Meil ei kasvatata riisi ja tatart. Sellised asjad toome kaugelt,“ rääkis ta ja lisas, et olukorra teeb keeruliseks ka transpordikulu võrreldes toote omahinnaga. „Et hakkama saada suhteliselt keerulises olukorras, siis kasutame erinevaid mõõdikuid,“ märkis Neeme.

Mõõdetakse töötajate rahulolu ja varude ringluskiirust. „Mõõdame ja jälgime oma klientide tegutsemist. Iga ettevõtte ülim eesmärk on suurendada väärtust aktsionäridele. Igast sektorist oleme valinud endale mõõdikud, mida igakuiselt ja –nädalaselt jälgime,“ rääkis Neeme. „Vastavalt nendele teeme parendusi ja kujundame oma seisukoha.“  

„Jälgime erinevaid finantsnäitajaid ja –suhtarve. Müüki, müügitulusust, müügikatet, varude ringluskiirust. Neid on palju. Suhtarvudest vaatame likviidsust, rentaablust ja efektiivsust,“ loetles ettevõtte juht.

„Mõõdame pidevalt ka pretensioonide arvu, pretensioonideks peame kogu infot, mis tuleb meile klientide poolt, ka meie enda maja seest. Meil on selline poliitika, et kui kellelgi tekib tooraine suhtes väikegi kahtlus, on tal õigus tootmine peatada,“ rääkis ta.

Balti Veski mõõdab ka saadud trahve, varude ringluskiirust ning jälgib transpordikulu ja ka üldkulu ühe kilogrammi kohta. Veel mõõdab ettevõte nii enda kui nende endi tarnijate tarnekiirust ning seadmete koormatust.

„Siis mõõdame töötajate rahulolu, tahame et töötajad oleksid õnnelikud. Õnnelik inimene teeb rohkem tööd. Olen töötajate rahulolu mõõtnud 2009. aastast,“ rääkis Ergo Neeme.

Neeme rääkis veel, et võrdleb ettevõtet ka konkurentidega. „Avalikes aruannetes oleva info põhjal panen kokku finantsandmed ja arvutan välja suhtarvud ning võrdlen neid meie omadega. Vaatan turumahtu, võrdlen käibeid, kulude osakaalu käibest. Kõik see näitab meie ja konkurentide tervist,“ rääkis Neeme.  

„Meie soov on ka see, et igal aastal tuleks turule ka kolm uut toodet. Selleks tegeleme 10-15 uue toote läbitöötamisega,“ märkis ta.

Muuga sadama konverentsikeskuses algas täna Logistika- ja Ostujuhtimise Aastakonverentside kahepäevane programm. Mõlemal päeval on konverentsidel osalemas üle 100 osaleja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077