Autor: Harro Puusild • 5. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paide koostootmisjaam alustas püsivalt tööd

Hando Sutter (Eesti Energia juhatuse esimees)
Foto: Raul Mee
Täna tähistatakse Paides asuva Pogi koostootmisjaama püsiva töötamise algust. 8 miljonit eurot maksnud jaam toodab elektrit ja soojust praegu püsivas režiimis.

Eesti Energia enamusosalusega Paide Pogi koostootmisjaam varustab linnaelanikke ja ettevõtteid soojusega 2013. aastast ning elekter jõuab võrku käesoleva aasta algusest.

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütles pressiteates, et Paide koostootmisjaama püsiv töötamine tähendab, et on põhjust rõõmustada uue Eesti energiamaastikule lisandunud sooja ja elektri tootja üle. „Paide Pogi koostootmisjaam suudab aastas toota ligikaudu 75% kogu Paide linna vajalikust soojusenergiast kohalikust biokütusest, samuti katab jaamas aastas toodetava elektri hulk keskmiselt viiendiku Paide elektritarbimisest,“ rääkis Sutter. „Kuna Eesti on võtnud suuna suuremahuliseks taastuvenergialahenduste kasutuselevõtuks tulevikus, on siin ka Paide biomassi kasutaval soojuse ja elektri koostootmisjaamal selgelt oma roll täita,” lausus ta.

Hando Sutteri sõnul on Paide heaks näiteks ka elektrienergia hajutatud ja keskkonnahoidlikust tootmisest. “Hajutatud tootmise läbi vähenevad võrgukaod, energiasõltumatus suureneb ning lisaks energiasektoris loodud töökohtadele saavad tööd ka metsandussektori inimesed. Vähem tähtis ei ole see, et anname elektrit ja sooja koos tootes kodumaisele puidule Eestis kohapeal suurema lisandväärtuse. Kogu elektrijaamas kasutatav hakkepuit on eestimaine,” lisas ta.

Eesti Energia taastuvenergia ja väikekoostootmise juht Innar Kaasik sõnas, et Paide koostootmisjaama häälestus on kujunenud küll pikemaks protsessiks, kui algselt plaaniti, kuid seda tuleb keerukamate süsteemide puhul ikka ette. “Praegusele kütteperioodile oleme siiski vastu läinud  koostootmisjaamaga, mis suudab pakkuda ühte konkurentsivõimelisemat sooja hinda Eestis, kasutades seejuures kütuse kahekordselt ära – tootes samaaegselt sooja ja elektrit,” lausus Kaasik. Soojuse müügihind Paides on 45,52 eurot megavatt-tunni kohta.  

Eesti Energia omandas Paide soojusettevõttes Pogi 66,5% enamusosaluse 2011. aastal. 2012. aastal sai nurgakivi uue koostootmisjaama hoone. Seadmete proovikäivitamised ning sooja tootmine algasid valmivas koostootmisjaamas 2013. aasta lõpus. Möödunud aasta suvel jõudis jaamast võrku ka esimene elekter ning 2014. aasta suvel kinnitati Paide Pogi koostootmisjaama vastavust elektri võrgueeskirjadele. Sellele järgnevalt hakkas peatöövõtja liikuma stabiilse elektri ja soojuse koostootmise eesmärgi saavutamise poole.

Paide Pogi koostootmisjaama elektriline võimsus on 2 megavatti ja soojuslik võimsus 8 megavatti. Elektrit suudab jaam aastas toota 7,5 gigavatt-tundi ning sooja 42 gigavatt-tundi. Koos tipuenergia katlamajadega, mis kasutavad kütusena vajadusel ka masuuti ja biomassi, on jaama soojusenergia tootmisvõimekus kuni 58 gigavatt-tundi aastas. Pogi aastane arvestuslik kütusekasutus on ligikaudu 33 000 tonni, mille tarnivad energiatootjale peamiselt lähipiirkonna puidutööstusettevõtted.

Soojuse ja elektri koostootmisjaama ehitamisele kulus 8,1 miljonit eurot, jaama ehitust toetas 3,2 miljoni euroga Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Eesti Energia omab analoogset sooja ja elektri koostootmisjaama ka Lätis Valkas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077