Autor: Harro Puusild • 2. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: tööstustoodangu müügimahu kasvatamist takistab nigel välisnõudlus

Mihkel Nestor (SEB majandusanalüütik) ja Tõnu Vanajuur (Danske Panki ettevõtete panganduse direktor.
Foto: Raul Mee
SEB panga majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul probleeme müügimahu kasvatamisega paljudes tööstusharudes ja seda peamiselt nigela välisnõudluse tõttu.

Reedel teatas Statistikaamet, et tööstustoodangu näitajad jätkavad samal trendil – tööstustoodangu mahuindeks kahanes septembris 4%.

„Probleeme müügimahu kasvatamisel on paljudes harudes ja seda peamiselt nigela välisnõudluse tõttu. Esialgsetel andmetel vähenes 2014. aasta septembriga võrreldes toodangu müük ekspordiks 10%,“ kommenteeris Nestor. „Samas leidub tegevusalasid, mis on sellel aastal näidanud väga häid tulemusi, kõige märkimisväärseks võib pidada kiiret ja stabiilset kasvu puidu- ja mööblitööstuses.“

Kui suvekuudel mõjutas tööstustoodangut negatiivselt oluliselt vähenenud elektrienergia tootmine, siis septembris elektritoodangu kahenemine jätkus, kuid senisest aeglasemas tempos. Suurima müügituluga tööstussektoritest kahanes toodang elektroonikatööstuses (-7%) ja toiduainete tootmises (-1%).Suurtest sektoritest oli samas september üks aasta parimatest kuudest puidutööstuse jaoks – toodang kasvas lausa 11%. Hästi läks ka mööblitööstuses, kus toodangumaht suurenes 8%. Teises sellel aastal häid tulemusi näidanud suures tööstusharus, metalltoodete toomises maht küll kasvas, kuid napi protsendi võrra.

Teistest tähtsamatest tegevusaladest mõjutas tööstustoodangu indeksit negatiivses suunas kõige enam kemikaalide ja keemiatoodete tootmine, näiteks väetised, mitmed ehitusmaterjalid, kus toodang vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes enam kui viiendiku võrra. Ilmselt on haru mõjutanud omajagu suure Ida-Viru väetisetootja sulgemine.

Tugevalt langes septembris ka muude mittemetalsetest mineraalidest toodete tootmine (-9%), mille alla kuulub peamiselt ehitusmaterjalide tööstus. Nigel oli kuu ka paljudele teistele tööstusharudele, mis septembri kokkuvõtteks nii tugeva languse andiski. Kokkuvõtvalt ei ole aasta kolmas kvartal olnud töötleva tööstuse jaoks kindlasti rõõmustav.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077