Autor: Harro Puusild • 29. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Renditöötaja sobib kõikuva tootmismahu korral

Nele Zaitsev
Tootmismahtude kõikumisest tingitud ajutine vajadus rohkemate töökäte järele viis elektroonikakomponente valmistava Note Pärnu OÜ kaks aastat tagasi otsusele proovida renditööjõudu.

Ettevõtte esindaja Nele Zaitseva sõnul tuleks enne renditööjõu värbamist läbi mõelda sisseelamisprotsess mitte ainult neile, vaid ka põhitöötajatele.

Miks otsustasite Note’i Eesti üksuses kasutada renditööjõudu? 

Kasutame renditööjõudu nüüdseks juba kaks aastat. Meie ärivaldkonna eripärast tulenevalt toimub tihti tootmismahtude kõikumine. Väga lühikese aja jooksul on vaja värvata kvalifitseeritud inimesi. Ja kuna tavapärane värbamis- ja koolitusprotsess on ajamahukas, siis otsustasime proovida renditööjõudu.

Kuidas õnnestus renditöötajate koolitamine? Kuidas renditöötajad tehases tööga ja põhitöötajatega kohanesid?Renditöötajate koolitamine õnnestus hästi, kuna valdav osa nendest olid elektroonikatööstuse kogemusega. Meie jaoks tähendas see lühendatud koolitusprotsessi ning kiiret rakendamise võimalust tootmisliinides. Esimesel korral tuli teha põhitöötajate seas palju selgitustööd, mis tegelikkuses jätkub ka tänases päevas, mitte küll enam nii intensiivselt, kuid aeg-ajalt tekib vajadus mõne teema ülerääkimiseks. Kohanemisprotsess võttis aega mõlemal poolel.

Milline oli renditöötajate töökvaliteet?

Me kasutame renditöötajaid siiski lihtsamates operatsioonides ning meie sisemise koolitussüsteemi kohaselt on renditöötajatel kõrval mentor, kes on kogemustega põhitöötaja. Renditöötajad töötavad tootmisliinides, kus iga järgnev lüli kontrollib eelnevalt ning selletõttu on võimalik tuvastada kvaliteediprobleeme toote valmistamise käigus, mis annab võimaluse kiireks vigade paranduseks. Kui kasutada renditöötajaid lihtsamatel ja kindlatel operatsioonidel, siis töökvaliteedi osas märkimisväärseid erinevusi ei esine.

Millega peaks arvestama renditööjõu kasutamisel?  Eelnevalt tuleb kaardistada ametikohad, kus on võimalik renditöötajaid kasutada ehk siis tuleb selekteerida lihtsamad, korduvate tööülesannetega ametikohad. Läbi tuleb mõelda sisseelamisprotsess nii renditöötajate kui ka põhitöötajate võtmes- eelselgituste jagamine, koolitusprotsessi kokkuleppimine, juhendmaterjalide ettevalmistamine.

Millisena näete tulevikku oma ettevõttes, kas plaanite renditööjõu osakaalu suurendada? Oleme nüüdseks kaks aastat renditööjõuteenust kasutanud ning jäänud teenusega rahule. Tänaseks päevaks on renditöötajate kasutamine saanud meie personalisrateegia üheks osaks ning plaanime kasutamist jätkata. Renditööjõu osakaalu suurendamine sõltub meie tootmismahtudest ehk siis on perioode, kus kasutus on suurem ja perioode, kus on väiksem. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077