29. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enics Eesti tulemuste taga on meeskond

Enics Eesti AS Elva elektroonikatehas
Foto: Arno Mikkor
Elektroonikatööstuse Enics Eesti ASi käive jäi mullu aasta varasemale tasemele, kasum kasvas samal ajal 37%. See kergitas ettevõtte elektroonikatööstuse TOPis aasta varasemalt teiselt kohal liidriks.

„Meie kasvu taga on väga suur ja väga hästi klappiv meeskonnatöö. Suutsime kogu tehase oluliselt efektiivsemaks muuta, vähendada inimeste voolavust ja suurendada nende üldist rahulolu. Pöörasime väga palju tähelepanu protsesside arendamisse ja proovisime kogu juhtkonnaga inimeste jaoks olemas olla,“ kommenteeris Enics Eesti juhatuse liige Jaanus Aal.

Samuti käivitas ettevõte esimesed suured LEAN projektid, mis pälvisid nii Enics kontsernis kui ka klientide juures päris palju positiivset tähelepanu ja nii mõnegi auhinna. „I-le pani muidugi täpi nõrk dollar, mis vähendas sisseostuhidasid. 2015. aastal on seesama täpp “I” all ja maksime nõrga euro tõttu materjali eest päris mitmed kuud oluliselt rohkem. Eks aastad on erinevad ja pikas perspektiivis sellised muutujad kompenseerivad üksteist,“ sõnas Aal.

Enics Eesti tulemusi mõjutavadki tema sõul kõige enam müügimaht, efektiivsus ja maailmamajanduse seis või täpsemalt öeldes selle muutus. „Kui efektiivsust saame olulisel määral ise muuta, siis maailmamajandust ja dollari kurssi meie muuta ei saa. Nendega saame kohaneda – mida kiiremini seda suudame, seda paremini meil läheb.“

Rääkides õigetest otsustest, mida ettevõte heade tulemuste saavutamiseks teinud on, meenutas Aal üht kohtumist teiste rahvusvaheliste juhtidega, kust jäi kõlama, et ettevõtte edukaks juhtimiseks on vaja teha tuhandeid õigeid otsuseid. „Neid kõiki otsuseid ei ole võimalik üksi teha,“ tunnistas Aal. „Selleks on vaja meeskonda. Vähemalt minu juhtimise ajal olen ikka ja jälle tagasi jõudnud selle juurde, et minu parimad otsused on need, kus õiged inimesed saavad õigetele positsioonidele. Käib nagu „klikk“ ja panustatud energia toob nii inimesele endale kui ka ettevõttele oluliselt rohkem tagasi. Ainuke kunst on tunda ära just see õige inimena ja siis leida just see õige väljund, kus ta saab ennast maksimaalselt teostada.“

Elektroonikasektori kõikumine jätkub

Järgmise aasta eelarve on Enics Eesti teinud konservatiivselt mõneprotsendilise kasvuga. Samas ollakse valmis palju enamaks, sest panustamine müügitegevusse on viimasel ajal hakanud vilja kandma. Elektroonikasektor tervikuna on väga kõikuv ja Aal usub, et kõikumine jätkub ning võib isegi suureneda. See on seotud lühenevatest tarneaegadest läbi kogu tarneahela. Lisaks turu lühenev nähtavus ja ka sesoonsus.

„Isegi kui tooted on standardsed, siis võidetakse neid projektide kaupa ja kui juba võidetud, siis oli neid juba eile vaja. Maailmamastaabis on aga projektid suured – kümnetes ja sadades miljonites. Seega, kui suudame paindlikkust tõsta, siis näen selget võimalust kasvada,“ nentis Aal. Ta lisas, et Enics Eesti plaanidesse kuulub samuti investeerimine automatiseerimisse, sest juurde on vaja ka tootmisvõimsust, mille tarvis on ettevõte soetanud krundi koos detailplaneeringuga. Ehitamine koos investeeringutega on aga veel planeerimisjärgus.

Autor: Gerli Ramler, kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077