Autor: Harro Puusild • 16. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljassaare Kalatööstus valmistub hoiatusstreigiks

Tootmine Paljassaare Kalatööstuses
Foto: Andres Haabu
AS Paljassaare Kalatööstuse töötajate pikaaegne konflikt tööandjaga jõudis staadiumisse, kus töökollektiiv on valmis hoiatusstreigi välja kuulutama.

Töötajate rahulolematuse põhjuseks on palga väljamaksmisega viivitused. Tänaseks päevaks on töötajatele palga väljamaksmisega viivitatud 6 päeva.

„Töötajad olid juba esimesel palga väljamaksmisega viivitatud päeval valmis oma õiguste eest seisma hakkama, kuid suutsime neid veenda, et oma tegevustes tuleb kindlalt järgida seadustes ettenähtud norme selleks, et ametlikult nõuda tööandjalt vastutust,“ ütles ametiühingu liider Oleg Tšubarov pressiteates. 

„Kahjuks Töölepigu seaduses puudub konkreetne tööandja vastutus töölepingu tingimuste rikkumise eest. Rahuliku mõjutusmeetmena on pakutud, kas pöörduda kohtusse või töötaja peab töölepingu üles ütlema, mis pole töötajate eesmärk. Töö on tehtud ning töötasu peab saama. Vastasel juhul on tegu pettusega,“ Tšubarov.

Ametiühingu usaldusisik Sergei Rumjantsev märkis, et streik on äärmuslik meede. „Meie oleme sunnitud kasutama seda protestides tööandja poolsete kokkulepete rikkumise vastu. Ettevõtte juhatus peab kandma vastutust ettevõttes toimuva eest,“ ütles ta.

12. oktoobril 2015 viis töökollektiiv läbi üldkoosoleku, kus otsustati tööandjat teavitada ette valmistuvast aktsioonist ning juhul, kui palga väljamaksmise nõue jääb rahuldamata, viia 19. oktoobril läbi hoiatusstreik. Kui ka sellisel juhul töötajate nõue jääb rahuldamata, siis peale 10. novembrit algab tähtajatu protestiaktsioon.

AS Paljassaare Kalatööstuse töötajad liitusid ametiühinguga käesoleva aasta aprillis. Otsus tulenes ühisest soovist oma õiguste eest seista ning sõlmida tööandjaga kollektiivleping. Vaatamata sellele, et ettevõte ei kuulu raudteel töötavate ettevõtete hulka on töötajad valinud Eesti Raudteelaste ametiühingu oma ametiühingu peaorganisatsiooniks.

„Me poleks arvanud, et Eesti Raudteelaste ametiühingu abi läheb meil nii kiiresti vaja. Kõigepealt üritasime kokku leppida tööandjaga rahumeelselt kollektiivlepingu osas, kuid kahjuks täna oleme sunnitud valmistuma streikideks. Arvestades kõiki asjaolusid on see ainuke abivahend, mida oleme sunnitud rakendama tööandjaga dialoogi pidamiseks. Töötajad on valmis oma õiguste eest võitlema,“ lisas Sergei Rumjantsev.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077