Autor: Tanel Raig • 11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Profiil laiendab Paldiskis tegevust merendussektoris

Paldiski Põhjasadamasse rajatava tööstuspargi võtmekliendiks saab masinatööstusettevõte E-Profiil, kes laiendab tegevust, et pakkuda rohkem teenuseid laevaehitussektoris. Ettevõte valmistab ja monteerib laevadele vajalikku eritehnikat.

Paldiski Põhjasadamasse rajatakse ligi 28 hektariline tööstuspark. Pargi infrastruktuuri väljaehitamiseks investeeritakse 6 miljonit eurot. Tööstusparki tuleb 5-10 tööstus- ja logistikaettevõtet, kes eeldatavalt loovad piirkonnas 300 uut töökohta.

Tööstuspargi võtmekliendiks saab E-Profiil, kelle tootmise laiendus võtab enda alla kuni 10% tööstuspargi pindalast. Ettevõte loodab Paldiski töötuspargis kasvatada oma töötajate arvu 100 inimese võrra.

E-Profiili juhatuse liikme Martin Mehilase sõnul laieneb ettevõtte tööstuspargis etappide kaupa. Esimene etapp peaks valmima 2016. aastaks. Investeeringu suurus on 2,5 miljonit eurot ja see sisaldab uut hoonet ning seadmeid. „Planeerime ka järgmisi etappe, et tootmispindasid veelgi laiendada ning samuti ka katsetuste poolt. Need laiendused sõltuvad kokkulepetest klientidega,“ selgitas Mehilane.

E-Profiilil katsetab ja monteerib Paldiskis suuri nafta, -gaasi- ja tööstusseadmeid. Ettevõtte juhatuse esimehe Toomas Jõgi kinnitusel on tänavu oluliselt vähendatud nafta- ja gaasisektori osakaalu ja pöördutud rohkem merenduse sektorisse. Näiteks valmistatakse laevatõukureid ja üha rohkem teenuseid üritatakse pakkuda laevadele mõeldud kraanade valmistamisel ja monteerimisel. „Meil täna otseselt enda toodet ei ole, oleme targad allhankijad. Meie filosoofia on pakkuda toote ümber üha rohkem teenust,“ ütles Jõgi.

Kui aastaid tagasi suutis E-Profiil ühe laevakraana juures saada töid 400 000 euro eest, siis eesmärk on jõuda ühe kraana mobilisatsiooniga laevale 5 miljoni eurose tuluni ehk hakata aastaks 2019 ise kraanasid laevadele paigaldama. Kui laev lõpetab projekti, siis pannakse järgmise projekti jaoks laevale peale uus tehnika vatsavalt, kas ta läheb tegutsema naftaplatvormide juurde või tuuleparke ehitama, rääkisid E-Profiili juhid. Nende eesmärk on, et laevad tuleksid uut komplekteerimist tegema E-Profiili Paldiski kai äärde.

Paldiskis on E-Profiili eesmärkide jaoks olemas eeldused. Erinevalt Muuga sadamast puuduvad Paldiski Põhjasadamas gabariidiprobleemid. Muugal ei olnud E-Profiilil võimalik oma tootmist arendada, kuna sadama ümbrus on naftatorusid täis ja seetõttu oleks probleem transportida suuregabariidilisi veoseid. Paldiski Põhjasadamas on E-Profiilil oma kai, kus töötab ka Eesti suurim 300-tonnise tõstevõimega kraana. Selle abil saab ettevõte koostada suuri tooteid ja neid laevadele ning laevalt maha laadida. Tõstevõimekust pakutakse ka koostööpartneritele. Lisaks on kaile soetatud ka lohistamislahendus, mille tõstevõime on 2000 tonni.

Ainsaks probleemiks on Paldiski-Tallinn trassil suuregabariidiliste veoste transporditrassi väljaarendamine. See nõuab maanteetrassil investeeringuid suurusjärgus 1,5 miljonit eurot. Näiteks tuleks kõrgemale tõsta kõrgepingeliinid. „Tahame, et saaksime siin ka riigi kampa. Raske öelda, kas õnnestub aga töö selles suunas käib,“ lausus Mehilane. Tema ütlusel on see konkurentsivõime küsimus, sest väga palju ei ole koridore, kus saab suuri tooteid liigutada. „See loob meie masinatööstusele konkurentsieelise,“ nentis Mehilane.

Ettevõtte juhid ei karda laienemisel ka tööjõupuudust Paldiski piirkonnas. Meil on koostöös kutsekoolidega õpipoisi projekt, kus kutseharidus on võimalik omandada juba meil töötamise kõrvalt, selgitas Jõgi. Mehilane lisas, et Paldiski ei ole kaugel ka Tallinnast, vaid 45 minutit rongisõitu. Samas maksame Tallinna palka, kuid eluolu on Paldiskis palju odavam. See võib olla atraktiivne tullagi Paldiskisse elama, leidis Mehilane. Ta kinnitas, et ka Paldiski linn tegeleb aktiivselt linna kuvandi muutmisega ja tegutseb, et luua töökohti ja muuta linna keskkond atraktiivsemaks.

E-Profiili tulemused on kasvus. Võrreldes eelmise aastaga kasvab tänavu müügitulu umbes 5% ja jõuab 28 miljoni euroni. Tulevaks aastaks sihitakse ettevõtte juhtide kinnitusel 34 miljonilist käivet.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077