Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 7. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene gaasi hind kukub 30 protsenti

Nafta hinna langus tõmbab endaga kaasa ka Venemaa gaasi hinna, kuna Gazpromi pikaajalised lepingud on seotud just nafta hinnaga.

Ekspertide hinnangul kukub aasta lõpuks gaasi hind 30%, kirjutab gazeta.ru. See omakorda sunnib Gazpromi andma järele Euroopale, kes juba ammu nõuab Vene gaasi hinna lahtisidumist nafta hinnast ja üleminekut kohalikele lepingutele Euroopa gaasisõlmedega.

Kuna nafta hind on eelmise aasta keskelt alates olnud languses, on Gazpromil juba tulnud oluliselt langetada Euroopa lepingupartneritele müüdava gaasi hinda. Järjest langev nafta hind võib peagi muuta Gazpromi olukorra raskeks.

Kui eelmise aasta juulis maksis naftabarrel veel 110 dollarit, siis täna on see vajunud 50 dollari kanti. Näiteks augustis kukkus hind 42 dollari peale, samas mai esimesel poolel kerkis 67 dollarile.

Gaasi hinna liikumine järgneb alati nafta hinnale ning sõltuvalt lepingust jõuab gaasihind nafta omale järele nelja kuni kaheksa kuuga. Keskmiselt on see samm pool aastat: nii et kui augustis oli järsk nafta hinna langus, siis Euroopa gaasitarbija saab seda kergendust tunda jaanuaris, selgitab väljaanne

Venemaa müüs Euroopale teises kvartalis gaasi hinnaga 251 dollarit 1000 kuupmeetri eest.

Analüütikud prognoosivad tänavu kolmandas kvartalis naftabarreli keskmiseks hinnaks 57,2 dollarit, tulevaks aastaks aga 67 dollarit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077