Autor: Tanel Raig • 7. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlevkivigaasist hakatakse bensiini tootma

Eesti Energia kuulutas välja hanke põlevkivigaasist bensiini eraldavate seadmete projekteerimiseks.

Enefit140 ja Enefit280 õlitehastele täiendava seadme lisamine suurendab õlitööstuse vedelkütuste aastatoodangut ligi 10 protsendi võrra. Põlevkivigaasist toodetud põlevkivibensiini saab müüa rafineerimistehastele mootorikütuste tootmiseks ja keemiatööstustele tooraineks.

„Põlevkivist õli tootmisel tekib märkimisväärne kogus gaasi, millest toodame juba täna Narva elektrijaamades elektrit. Lisaseadmete abil on aga võimalik gaasist eraldada ka põlevkivibensiini. Saame seda müüa rafineerimistehastele, kus põlevkivibensiini kasutatakse mootorikütuste tootmiseks ja keemiatööstustele tooraineks,“ rääkis Margus Vals, Eesti Energia juhatuse liige projektide, tehnoloogia ja uue äri valdkonnas.

„Plaanitava uuenduse eesmärk on väärindada põlevkivi senisest veelgi paremini - see on ootus, mille on Eesti Energiale omanikuna seadnud Eesti riik. Suuremahulise rafineerimistehase investeeringu asemel keskendume kuluefektiivsele lahendusele, mis tõstab meie vedelkütuste toodangumahtu ja kvaliteeti,“ lisas Vals.

Väljakuulutatud hanke eesmärk on leida seadmete projekteerija, kandideerima oodatakse nii Eesti kui ka rahvusvahelisi ettevõtteid. Pakkumisi saab esitada kuni 9. oktoobrini 2015. Projekteerimistööde eeldatav kestvus on 2015. aasta oktoobrist 2016. aasta keskpaigani. Eesti Energia teeb investeerimisotsuse seadmete ehitamiseks 2016. aasta lõpus, positiivse otsuse korral peaksid seadmed tööd alustama 2018. aastal.

Eesti Energia tootis 2014. aastal 265 000 tonni vedelkütuseid ja 0,9 teravatt-tundi põlevkivigaasi. 2015. aasta esimesel poolaastal ulatus vedelkütuste toodang rekordilise 158 000 tonnini. Eesti Energia Õlitööstuses on kolm tootmisseadet, kaks Enefit140 tootmisseadet, mis toodavad kuni 240 000 tonni vedelkütuseid aastas ja kaasaegne Enefit280 tootmisseade, mille aastane tootmisvõimekus on 256 000 tonni. Vedelkütuste peamised tarbijad on täna soojatootjad ja laevakütuste tootjad

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077