Autor: Marta Jaakson • 1. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötlev tööstus pööranud tugevasse langusesse

Tootmine on Eestis pööranud tugevasse langusesse, tööstusettevõtete hinnangul  must stsenaarium siiski käiku ei lähe.

Statistikaamet teatas eile, et jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2015. aasta juulis eelmise aasta juuliga võrreldes püsivhindades 9 protsenti. Samal ajal tootsid tööstusettevõtted 2015. aasta juulis 6 protsenti vähem toodangut kui eelmise aasta juulis.

 Toodangu mahu vähenemist põhjustas eelkõige langus elektroonikaseadmete,

keemiatoodete ja ehitusmaterjali tootmises. Eesti Keemiatööstuste Liidu tegevjuhi Hallar Meybaumi sõnul võib keemiatööstuste toodangumahu vähenemisel olla mitu põhjust. Näiteks vähenes tema sõnul märgatavalt nõudluse languse tõttu õli tootmine. Kohtla-Järvel suleti keemiatehas Nitrofert. Juunis süttis põlema Molycorp Silmeti tehas. VKG sulges kaks põlevkiviõlitehast ning koondas inimesed.

Muu hulgas mõjutab Meybaumi sõnul keemiatööstusi olukord Venemaal. Muist keemiaettevõtete Venemaal asuvaid tehaseid on tema sõnul juba suletud. “Julgen arvata, et lähiajal paranemist ei ole ette näha sel aastal ehk musta stsenaarium ka ei tule,” lootis Meybaum.

Ehitusmaterjalide tootja Aeroc Jämerä ASi müügidirektori Margus Oja sõnul ehitusmaterjalide tootjad tootmist vähenda ei plaani. Küll nentis ta, et tootmismaht võib olla kahanenud riigihangete vähenemise tõttu.

Elektroonikaseadmete tootmise 12% languse põhjuseks oli statistikaameti andmeil eelmise aasta juuli kõrge võrdlusbaas. Elektroonikatööstuse Enics Eesti ASi tegevjuht Jaanus Aal märkis, et Enics tootmismahu vähenemise üle kurta ei saa, pigem vastupidi – maht kasvab. Küll aga märkis Aal, et kui sektorit üldisemalt hinnata, siis on tööd palju ning hinnasurve tugev. “Konkurents surub hinda alla. Meie rahvusvahelised suured kliendid ütlevad, et kui eelmisel aastal olid läbirääkimised keerulised, siis see aasta tulevad veel oluliselt keerulisemad tootja jaoks,” nentis Aal.

Üle poole töötleva tööstuse tööstusharudest ei saavutanud juulis eelmise aasta mahtu. Kuigi mõningates suurema osatähtsusega tööstusharudes, nagu näiteks puit- ja metalltoodete ning elektriseadmete tootmine, toodang suurenes, ei korvanud see teiste tööstusharude tootmise vähenemist.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina kommenteeris, et töötleva tööstuse tootjahinnad on languses olnud juba alates eelmise aasta märtsist ning sel aastal on langus süvenenud. Ta nentis, et nõrga välisnõudluse tõttu ja osaliselt alanenud ekspordihindade mõjul on vähenenud ka töötleva tööstuse ekspordikäive. Juulis vähenes see Mertsina andmeil 10 protsenti ning selle aasta seitsme kuu jooksul on töötleva tööstuse ekspordikäive kasvanud vaid protsendi võrra. Välisturule müüdi juulis 68% kogu töötleva tööstuse toodangust. Statistikaameti korrigeerimata andmetel vähenes 2014. aasta juuliga võrreldes toodangu müük ekspordiks 10 protsenti ja müük kodumaisele turule 4 protsenti. Hooajaliselt korrigeeritud andmetel toodeti 2015. aasta juulis nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses 1 protsenti vähem toodangut kui juunis. Kogu tööstussektori pilti halvendas Mertsina sõnul energeetika ja mäetööstuse tootmismahu tugev vähenemine. Nimelt vähenes elektritootmine juulis 38%. Toodangu vähenemise taga on Mertsina sõnul ühest küljest hüdroenergia küllus Põhjamaades, samas ka piisav ülekandevõimsus Eesti ja Soome vahel ehk odavama elektri import Soomest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077