Adven rajab Loo alevikku kaasaegse biokütuse katlamaja

Energiaettevõte Adven Eesti rajab koostöös Jõelähtme vallaga Loo alevikku uue hakkepuidu katlamaja, mis alandab oluliselt soojuse hinda kohalikele soojuse tarbijatele.

Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul viib energiatootja Loo aleviku üle kohalikule biokütusele ning kasutusele võetakse kaasaegne ja keskkonnasäästlik tehnoloogia. “Vastava investeerimisotsuse oleme juba teinud ja koostöös vallaga leidsime uuele katlamajale ka sobiva asukoha,“ lisas Heinam. Katlamaja on plaanis ehitada olemasoleva gaasikatlamaja lähedale.

Hetkel kehtib Loo võrgupiirkonnas soojuse hind 75,30 eurot megavatt-tunni kohta ja soojust toodetakse maagaasist. Uue katlamaja rajamine ja kohaliku biokütuse kasutuselevõtt lubab aga Heinami sõnul langetada Lool soojuse hinda üle 15%.

Loo katlamaja saab olema täisautomaatne, mis lubab tootmisvõimsust vastavalt soojuse tarbimismahtudele paindlikult reguleerida. Samuti ei teki energia tootmisega häirivat müra ega suurt autode liikumist: “Kaasaegse katlamaja seadmed on väga vaiksed ja tootmine ei saasta ümbruskonda. Kütust tuuakse vastavalt vajadusele mõned korrad nädalas ehk pole karta ka suurte autode voorimist läbi aleviku,” selgitas Heinam.

Uue katlamaja ehitustöödega plaanib energiaettevõte alustada järgmisel aastal. Soojuse tootmine täisvõimsusel on aga planeeritud 2017. aasta algusesse. Loo katlamaja soojuse tootmise võimsus saab olema 1,5 kuni 2 megavatti ja soojuse tootmise maht kuni 10 gigavatt-tundi aastas. Heinami sõnul vastab see Loo kaugküttevõrku ühendatud soojuse tarbijate vajadustele.

Adveni investeering on kuni miljon eurot ning lisaks katlamajale ehitab energiaettevõte välja ka uue soojustorustiku kuni kaugküttevõrgu liitumispunktini.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara