Autor: Tanel Raig • 7. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri börsihind oli viiendikul juuli tundidest alla 10 euro

Juuli elektri hind oli jätkuvalt madalam 2012. aasta lõpuni kehtinud reguleeritud elektri hinnast. Eesti pakkumispiirkonna keskmine hind kerkis juulis juunikuuga võrreldes 2,93 protsenti.

Juulis maksis megavatt-tund 28,06 eurot, veidi enam kui viiendikul juulikuu tundidest püsis hind alla kümne euro piiri.Lisaks oli NPS Eesti hinnapiirkonnas elektri tunnihind 26. juuli ühel tunnil läbi aegade madalaim - 1,03 eurot elektrimegavatt-tunni eest.

 NPS Läti ja Leedu hinnapiirkondades tõusis hind juulis 3,41 protsenti 44,26 euroni megavatt-tunni eest. Soomes kujunes megavatt-tunni keskmiseks hinnaks 27,57 eurot, kerkides eelneva kuuga 28,11 protsenti. Mujal Põhjamaades langesid kuu keskmised elektrihinnad aga viimaste aastate madalaimale tasemele. NPS süsteemihind langes juulis 33,82 protsenti, andes keskmiseks hinnaks 9,55 eurot megavatt-tunni kohta. Viimati oli hind madalam 15 aastat tagasi. Eesti hinnapiirkonna keskmine hind oli juulis Läti keskmisest 16,20 eurot madalam, kuid Soome omast 0,49 euro võrra kõrgem. Eesti ja Soome vaheliste päev-ette ülekandevõimsuste võimsusvoog oli 736 tunnil suunatud Soomest Eestisse ning kaheksal tunnil Eestist Soome. Eesti ja Läti vahel oli võimsusvoog kõikidel tundidel suunatud Eestist Lätti. Soome ja Eesti vahelisest ülekandevõimsusest kasutati ära 73,1 protsenti, 43 tunnil oli kasutuses kogu ülekandevõimsus. Eesti ja Läti vahelisest ülekandevõimsusest kasutati eelmisel kuul ära 96,4 protsenti. Elektri tootmishinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad liikusid juuli keskpaigast tõusujoones, saavutades seejuures viimase paari aasta kõrgeima taseme. Emissioonikvoodi kõrgeim hind oli 8,05 eurot, madalaimaks sulgemishinnaks kujunes 7,36 eurot ühe tonni kohta. Finantstehingute põhjal Nasdaq OMX Commodities turul võib eeldada, et selle aasta augustikuu keskmiseks elektrihinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas kujuneb 28,90 eurot ja neljanda kvartali keskmiseks hinnaks 32,40 eurot megavatt-tunni eest. Juulikuu ülekandevõimsuste tulu Eesti-Soome ühendustel oli süsteemihalduritele 0,35 miljonit eurot ja Läti suunal 7,83 miljonit eurot. Turuosalistele müüdud hinnariski maandamise instrumentide ehk Limiteeritud PTR-ide oksjoni aasta ja kuu toote hind oli madalam kui juulikuu tegelik hinnaerinevus Eesti ja Läti hinnapiirkondade vahel. Sellest tulenevalt teenisid Limiteeritud PTR-e ostnud turuosalised juulis tulu 1,43 miljonit eurot. Juulikuu piiriülese võimsuse jaotamise tulu Eleringi jaoks moodustas seega kokku 3,37 miljonit eurot.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077