Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ ja Harju Elektri koostöös valmis uut tüüpi energiasalvesti elektrialajaamadele

TTÜ elektrotehnika instituudis valmis uut tüüpi energiasalvesti elektrialajaamadele, mida vajavad taastuvenergiaallikatega kodud, erineva suurusega ettevõtted ja elektrijaotusvõrgud. Oma tööpõhimõttelt on see sarnane Tesla akupangale, mis tuuakse turule 2016. aastal.

Energiasalvesti lahenduse on välja arendanud TTÜ elektrotehnika instituudi teadlased koostöös Harju Elekter Elektrotehnika ASiga.

Harju Elekter Elektrotehnika juhatuse esimees Jan Osa: „Tulevik liigub üha enam tarkvõrkude ja mikrovõrkude poole, et elektrienergia juhtimist paremini meie igapäevaelus rakendada. Meie töötajaid innustab innovaatiliste energiahalduslahenduste arengutes kaasarääkimine ja sestap panustame rõõmuga koostöös TTÜ teadlastega tuleviku energiajuhtimise süsteemide väljatöötamisse. Usume, et Harju Elektri pikk kogemus jaotussüsteemide disainimises ja tootmises koos TTÜ teadlaste loodud kaasaegsete juhtimistarkvaraga võimaldab meil pakkuda oma koostööpartneritele järjest enam lisaväärtust.“

TTÜ energeetikateaduskonna elektrotehnika instituudi dotsent Elmo Pettai: „Selle seadme ehitamisel on moodsa infotehnoloogiaga põimitud elektrotehnika, just seda uurime ja õpetame ka tudengitele.“

Energiasalvestiga alajaamu vajatakse kohtades, kus elektri varustuskindlus ja pinge kvaliteet jätab soovida, näiteks väikesaartel ja kaugemates maakohtades, samuti seal, kus on nõrgad liinid ja kallist elektrienergiat müüvad elektrivõrgud.

Eesti energeetikute väljatöötatud energiasalvestiga lahendus sobib kasutamiseks kodudes ja ettevõtetes, et liita oma taastuvenergiaallikaid (päikeseelektrijaamad, tuulikud, koostootmisjaamad) elektrijaotusvõrguga.

Energiasalvestiga alajaamas on olemas kahesuunalist energiavoogu võimaldavad pooljuhtmuundurid, energiasalvesti ja energiahaldussüsteem. Energiahaldussüsteem võimaldab paindlikult juhtida energiat taastuvallikalt salvestisse, jaotusvõrku või tarbijale või ka jaotusvõrgust tarbijale või salvestisse.

Salvestatava energia maht sõltub tarbijate ja tootmise iseloomust. Kodulahenduste energiamaht on kuni 5 - 20 kWh, ettevõtete lahendustel 100 - 2000 kWh ja jaotusvõrkudes üle 2000 kWh.

Energiasalvesti rakenduse arendamise käigus on TTÜ müünud ettevõttele ka ühe know-how litsentsi.

Sel aastal on kavas ehitada kliendile üks töötav energiasalvestiga alajaam. Selliseid seadmeid kavatsetakse hakata tootma Harju Elektris.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077