Autor: Mait Kraun • 14. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe selle nädala börsiuudiseid

Nädala börsiuudised: Hiina aktsiaturu krahh pani tööstusmetallid vabalangema; Rauamaagi hind kukub robinal; Iraan pani nafta hinna langema.

Hiina aktsiaturu krahh pani tööstusmetallid vabalangemaKolinal kukkuva Hiina aktsiaturu mõju on jõudnud ka toorainesektorisse. Kõige suurema löögi on vastu võtnud just tööstusmetallid.

Hiina aktsiaturgu on tabanud viimastel nädalatel kaos – turud on odavnenud üle 30 protsendi. Kiire tõusu ajal laenasid paljud investorid raha, et aktsiaid osta. Nüüd nad peavad loobuma teistest varadest, et oma võlgasid tagasi maksta. Hiinlaste hulgas on müüdavate varade seas üpris suure osakaaluga ka kuld ja teised toorained.Lisaks sellele survestab tööstus- ja väärismetalle oht, et Hiina majandus jaheneb pärast börsikrahhi veelgi. Riik on üks suurimaid tööstusmetallide tarbijaid – majanduse täiendav aeglustumine vähendaks tugevalt nõudlust.Vase hind kukkus teisipäeval kuue aasta madalaima – tonn maksis 5318 dollarit. Neljapäeva õhtuks oli hind mõneti taastunud ja tonnihind oli 5520 dollarit.

 

 

Kuld tegi teisipäeval aga kahe kuu suurima päevase kukkumise. Nädala lõikes langes kulla hind 0,34 protsenti ja unts maksab 1162 dollarit. Hõbeda hind langes 1,2 protsenti ja unts maksab 15,42 dollarit.

„Kui turul on paanika, siis peavad inimesed tihtipeale tegema kõik rahaks. See on lihtsalt kõrvaltagajärg,“ ütles Merk Investmentsi investeeringute juht Axel Merk.

Rauamaagi hind kukub robinalRauamaagi hind tegi esmaspäevast kuni kolmapäevani väga järsu languse. Neljapäeval tõusis tooraine hind aga 10 protsenti.

Enne neljapäeva oli rauamaagi hind kukkunud juba 10 päeva järjest ja tonnihind jõudis 48,99 dollarini. Kolmapäeval kukkus hind 44,10 dollarini.

 

Suured pangad, näiteks Citigroup, on rauamaagi osas jätkuvalt pessimistlikud ja ennustavad, et hinnad kukuvad ülepakkumise tõttu alla 40 dollari tonnist. HSBC aga ennustab, et hind kaupleb kolmandas kvartalis 45 dollari juures. „Me ootame, et turud püsivad ülepakkumises ja turgu hakatakse uuesti raputama,“ ütles pank oma eelmise nädala raportis.

On ka analüütikud, kes arvavad, et rauamaagi hind võiks tõusma hakata.„10protsendiline langus näitab, et inimeste arvates on rauamaak praeguseks juba odav. Turg, mis jõuab uute põhjadeni ja püsib seal, on väga nõrk. Sellist järsku taastumist nähes aga võib oletada, et olukord on parem. Kui aktsiaturud rahulikumaks muutuvad, siis ostjad tulevad tagasi,“ ütles Ayers Alliance Securities investeeringute juht Jonathan Barratt.Ka rauamaagi hinnalanguses on süüdi Hiina, kes on maailma suurim rauamaagi tarbija. Investorid kardavad, et aktsiaturu krahh võib ka majandust mõjutada, mis omakorda mõjutab nõudlust toorainete vastu.Kivisöe hind püsis suhteliselt stabiilne – tonnihind tõusis 0,24 protsenti ja on 40,92 dollarit.

Tsingi hind kukkus 3 protsenti ja tonn maksab 1983 dollarit. Tsink on alates maist kukkunud üle 15 protsendi ja on langustrendis.

„Ei ole põhjust, miks tsink peaks kukkuma,“ ütles üks Euroopa kaupleja. „Hiina aktsiaturud langesid ja kõik jooksid selega kaasa.“

Alumiinium kukkus 3,2 protsenti ja tonn maksab 1671 dollarit. Tina hind kukkus samuti Hiina börsilanguse tõttu 2,4 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 14195 dollarit. 

Nikkel odavnes 8,85 protsenti ja on kukkunud juba viis nädalat järjest. Tonn maksis neljapäeva õhtuse seisuga 10960 dollarit. Ühtlasi on tegemist madalaima tasemega alates 2009. maist. Veebruarist alates on hinnad kukkunud ligi 50 protsenti.

Üldiselt võis sellel nädalal märkata trendi, kus metallid järgisid sisuliselt aktsiaturu liikumist. Esmaspäevast kolmapäevani toimus tugev langus – nagu aktsiaturulgi – ning neljapäeval, mil Hiina aktsiaturud mõneti taastusid, hakkasid ka tööstusmetallide hinnad tõusma.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077