Autor: Marge Ugezene • 10. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marti Hääl: keemiatööstusel rasked ajad

Halvad uudised koondamistest keemiatööstuses peaks riigi panema stabiilsemat ettevõtluskeskkonda looma, leiab Kiviõli Keemiatööstuse nõukogu esimees Marti Hääl.

“Keemiatööstusel ei ole lihtsad ajad, oleme võtnud eesmärgiks teha kõik, et tööhõivet säilitada. Väga kahju, et Nitrofert koondab. Üldjuhul on nad inimesi palgal pidanud. Kui koondatakse, siis ei tea, kas see uuesti käima läheb,” ütles Hääl, tõdedes, et koondamised on keemiatööstusele kurb uudis.

“Töötlev tööstus võiks olla see, mis riigile loob rikkust, mida ümber jagada. Kui kuulda keemiatööstusest vaid negatiivseid toone, siis on midagi valesti,” lisas Hääl, soovitades riigil kuulata, mida keemiatööstuse esindajad valukohtadena välja toovad.

Ta tõi näiteks, et elektrienergia on Eestis tööstustarbijale kallim kui Rootsis või Soomes. Mõistlik ettevõtja tegutseks seega Hääle sõnul Skandinaaviamaade keemiatööstuses. “See on väga tõsine teema. Ka aktsiiside tõusud mõjuvad samamoodi. Kui sisend läheb järjest kallimaks, ei ole enam mõtet siin toota,” rääkis Hääl. “Parim, mida riik saab teha, on luua stabiilne keskkond. Kui seda ei ole, tehakse lühiajalisi valesid otsuseid.”

Ta tõi välja siinsed suurimad tegijad Eesti Energia, Kiviõli Keemiatööstuse ja Viru Keemia Grupi, kes toodavad peamiselt ekspordiks. “Riigitulu on sellest sektorist aastas umbes 250 miljoni juures,” ütles Hääl, kelle hinnangul ei saa seda väikeseks summaks nimetada. “Kõik suured summad on väikestes kinni. 250 miljonit eurot ja 20 000 töökohta ei ole Eesti mõistes vähe.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077