Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: Töötleva tööstuse lähiaja väljavaated ebakindlad

Swedbanki analüütiku Tõnu Mertsina hinnangul vähendab töötleva tööstuse positiivseid väljavaateid viimastel kuudel jätkunud tootlikkuse vähenemine ning tellimuste langus.

Seetõttu võib väheneda ka investorite kindlustunne tootmisharu suhtes.

Swedbanki analüütiku Tõnu Mertsina sõnul on töötleva tööstuse tootmismaht, mille kasv hakkas viimastel kuudel aeglustuma, läinud maikuus 1 protsendiga langusesse. "Selle tootmisharu tootmismahu vähenemine oli küll üsna laiapõhjaline, kuid kõige tugevama negatiivse mõjuga oli keemiatööstuse 17 protsendine langus," ütles Mertsina. Seevastu, kõige tugevama positiivse mõjuga oli analüütiku hinnangul viimasel ajal stabiilselt kasvanud puidutööstus, aga samuti ka elektroonikatööstus.Töötleva tööstuse tootmismahu ja tellimuste languse taga on jätkuvalt ebapiisav välisnõudlus. "Kui aprillis selle tootmisharu ekspordikäive tugevasti aeglustus, jäädes ligikaudu möödunud aasta sama kuu tasemele, siis mais läks ekspordikäive 1 protsendiga langusesse," ütles analüütik. Seetõttu vähenes enam kui poolte tegevusalade ekspordikäive. Kõige enam panustasid vähenemisse toiduainete- ja keemiatööstus (vähenemine vastavalt 12 ja 21 protsenti), kusjuures selle taga oli peamiselt Venemaa turg ja majandussanktsioonid. "Ekspordikäibe languse üheks põhjuseks on veel väljaveohindade tugev langus," märkis Mertsina. Samas nentis ta, et väljaveohindade langus on küll viimastel kuudel küll mõnevõrra aeglustunud, kuid maikuu ekspordihindade 3-protsendine vähenemine näitab, et väljaveomaht vähemalt esialgsel hinnangul tegelikult suurenes. Viimastel kvartalitel on töötleva tööstuse kasum ja kasumlikkus alanenud. "Selle aasta esimesel kvartalil vähenes töötleva tööstuse kasum aastases võrdluses esialgsel hinnangul peaaegu veerandi võrra," selgitas Swedbanki analüütik. Mernitsa väitel on kasumlikkuse languse põhjuseks on võrreldes käibekasvuga liialt suured tööjõukulud. Samuti on languses ka tööjõutootlikkus."Seevastu on investeeringud viimastel kvartalitel tublisti kasvanud ning näiteks selle aasta esimesel kvartalil olid töötleva tööstuse ettevõtete investeeringud isegi 19 protsenti suuremad, kui aasta tagasi," tõdes Mertsina, kes aga lisas, et siin kohal tuleb arvestada investeeringute ebaühtlase kasvuga on töötleva tööstuse tegevusalade lõikes. Siinkohal on analüütiku arvates oluline välja tuua, et puidutööstuses tuli positiivne efekt ühest ettevõttest, mis selgitab ligikaudu poole kogu tootmisharu investeeringute kasvu.Kuna investeeringud on languses ja ettevõtete vahetarbimine nõuab vähem sisseostetud sisendeid, on import ekspordist nõrgem ning seetõttu on ka väliskaubandustasakaal positiivne. "Kuigi mitmete Euroopa riikide majandus on Euroopa Keskpanga stimuleeriva rahapoliitika toel kosumas, on meie lähiregioonis suuremate kaubanduspartnerite nõudlus, ma pean silmas Soomet, teisi Balti riike, Venemaad ja Norrat, veel praegu ja lähiajal tagasihoidlik," rääkis Mertsina, kes leidis, et paremad kasvuväljavaated on Rootsil, Saksamaal ja Taanil. Analüütiku arvates on hetkel veel raske täpselt hinnata Kreeka sündmuste mõju meie kaubanduspartnerite kindlustundele. "Euroala on oluliselt paremini kaitstud Kreeka maksejõuetuse vastu, kui aastaid tagasi," tõdes Mertsina.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077