Autor: Fredy-Edwin Esse • 25. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Molycorp taotleb pankrotikaitset

Haruldaste muldmetallide tootja ja Silmeti omanikfirma Molycorp taotleb USA kohtult pankrotikaitset. Värske samm tõmbab joone alla ajaloo ühele suurimale toorainemullile.

USA ainukene haruldaste muldmetallide tootja teatas täna, et on jõudnud enda võlausaldajatega kokkuleppe restruktureerida enda 1,7 miljardi dollari suurune võlakoorem, kirjutab Wall Street Journal. Peale selle annab lepe Molycorpile 225 miljonit dollarit lisakrediiti äritegevuse jätkamiseks.

Molycorp koos enda 20 tütarfirmaga esitas täna Delaware'i osariigis USA pankrotikohtule pankrotikaitse taotluse. Ettevõtte sõnul loodavad nad saneerimise alt vabaneda enne 2015. aasta lõppu.

Firma pankrot ei tule üllatusena, sest mõned nädalad tagasi kirjutas ka Äripäev, kuidas Molycorp sipleb majandusraskustes.

Silmet esialgu pääsenudEttevõtte tegevjuhi Geoff Bedfordi sõnul jätkub firma tegevus koduturul Ühendriikides ja üle maailma tavapäraselt, kelle sõnadest võib välja lugeda, et toimunu Sillamäel tegutsevale Molycorp Silmetile kohest mõju ei avalda.

"Meie ärid Euroopas ja Aasias ei kuulu täna tehtud taotluste hulka. Need ärid on positiivse rahavooga ning mängivad olulist rolli mitmetes tööstussektorites üle maailma," ütles Bedford.

Juuni alguses ütles Silmeti tegevjuht David O'Brock intervjuus Äripäevale, et vaid rumal omanik sulgeks Silmeti tehase. O'Brocki sõnul ei puuduta emafirma pankrot ettevõtte tegevust.

„Me oleme Eesti seaduse järgi iseseisev ettevõte. Meie igapäevased tehingud ei sõltu emaettevõttest selles mõttes, et nemad ei rahasta meid igapäevaselt. Me peame ise tooraine otsima ja ostma ning oma arved maksma. Eestis on firma tugev,“ kummutas O'Brock kahtlusi, justkui võiks Molycorpi pankrot neile midagi halba tähendada.

Buum sai läbiMolycorp eraldus USA energiahiiust Chevron 2008. aastal, kui investeerimisfirmad ostsid selle 80 miljoni dollari eest. Firma tuli 2010. aastal börsile, kust kaasas aktsiate avaliku esmaemissiooniga (IPO) 394 miljonit dollarit. Firma laienes agressiivselt, ostes kaevandusi ning võttes üle firmasid.

Viis aastat tagasi tõusis Molycorpi turuväärtus kuue miljardi dollarini, kui maailma peamine muldmetallide tootja Hiina otsustas tooraine eksporti järsult piirata. Hiljem Hiina leevendas ekspordipiiranguid ning patareide ja magnetite tootjad leidsid alternatiive muldmetallidele. Pärast seda on Molycorpi tee vaid allamäge käinud ning firma pole näidanud kasumlikku kvartalit 2011. aastast alates.

Haruldasi muldmetalle kasutatakse väikestes kogustes, mistõttu võib vähenegi kõikumine nõudluses või pakkumises hinnad kontrollimatult kõikuma lüüa. Kunagi 17 miljardit dollarit väärt olnud turg on praeguseks kahanenud 1 miljardi peale.

Lahkub börsiltKohtudokumentidest selgus, et firmal on praeguseks jäänud alles rahalisi vahendeid vaid 74 miljoni dollari väärtuses ja sellest kõigest 21 miljonit kuulub USAs tegutsevatele firmadele, kes pankrotikaitset taotlevad.

Firma bilansis on varasid kokku 2,5 miljardi dollari väärtuses.

Molycorp prognoosib, et New Yorgi börs eemaldab firma aktsiad kauplemisest järgmise üheksa päeva jooksul, misjärel saab kaubelda nendega börsiväliselt. Lisaks lükkab firma edasi aasta teise poolde aktsionäride korralise üldkoosoleku.

Molycorp expects the New York Stock Exchange to delist its shares within nine days. The shares will then be traded on an over-the-counter exchange. The company said it would postpone its annual shareholders meeting until the second half of 2015.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077