Autor: Tanel Raig • 18. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Profiil hakkab Sõnajalgadele tuulikute komponente tootma

AS E-Profiil ja vendadele Sõnajalgadele kuuluv tuulikutootja AS Eleon sõlmisid täna lepingu tuulikute generaatorite komponentide tootmiseks E-Profiili tehases. Vaata ka pilte.

E-Profiil hakkab Eleonile tootma 122-meetri kõrguseid multi-megavatt klassi tuuliku komponente. Toodetavate otseveoga generaatorite korpuste diameeter on ca 4 meetrit, pikkus 2 meetrit ja kaal 70 tonni. Lepingu esimene etapp näeb ette komponentide tootmist kümnele elektrituulikule. Kümne tuuliku kogueelarve on 60 miljonit eurot.

„Otsisime Eestist suurte ja keeruliste metalltoodete valmistamise kogemusega ettevõtet kauakestva koostöö eesmärgil. E-Profiil on oma uuendusmeelsuse ja usaldusväärsusega meie jaoks ideaalne koostööpartner,“ ütles Eleoni juhatuse liige Oleg Sõnajalg. „Meie eesmärk on tuua võimalikult suur osa Eleoni multi-megavatt tuulikute tootmisest Eestisse. Tahame muuta kujunenud arvamuse, mille järgi taastuvenergia tootmine algab imporditud tuuliku püstitamisest – tegelikult tuleb vaadata tootmisahelat tervikuna, sest nii saab Eesti laiemat kasu taastuvenergiast,” lisas Sõnajalg.

E-Profiili juhatuse esimehe Toomas Jõgi sõnul on traditsiooniliselt E-Profiili põhiturg olnud energeetikaseadmete eksportturg ning nüüd on ettevõttel võimalus lisaks õli- ja gaasitööstusele pakkuda seadmeid ka tuuleenergeetika sektorile. „Eleon on välja arendanud tehnoloogia, mis edestab oma efektiivsusnäitajatega maailma suuri tuulikutootjaid. Nägime võimalust kahel Eesti ettevõttel seljad kokku panna ja teineteise edule kaasa aidata,“ rääkis Jõgi.

Eleon on Eesti kapitalil ettevõte, mille arendatud elektrituulik on patenteeritud 140 riigis. 2013. aasta lõpust on esimene tuulik töötanud ja läbinud katsetused elektrivõrgus. Praegu on käimas seeriatootmise ettevalmistamine. Oma konkurentidena näeb Eleon Euroopa juhtivaid tuulikutootjaid, teiste seas Enercon, Vestas ja Siemens Wind Power.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077