Autor: Tanel Raig • 3. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju Elekter investeeris superkondensaatoritesse

AS Harju Elekter omandas 10% osaluse superkondensaatorite tootjas Skeleton Technologies Group OÜ.

ASi Harju Elekter nõukogu otsustas oma 2. juuni 2015 istungil kiita heaks strateegiline investeering superkondensaatorite arendamise ja tootmisega tegelevas firmas Skeleton Technologies Group OÜ, omandades ettevõttes 10%lise osaluse. Vastavalt lepingule ja lähtudes asjaolust, et tehing ei ole Börsi reglemendi tähenduses oluline, siis osapooled tehingu väärtust ei avalikusta.

AS Harju Elekter näeb antud innovaatilise investeeringu atraktiivsust nii selle väärtuse kasvus kui ka ettevõtte võimalikus osalemises superkondensaatorite moodulsüsteemide arenduses, tootmises ning kasutamises elektrienergia juhtimis- ja lülitussüsteemides.

Superkondensaatorite turg on viimase 8 aasta jooksul kasvanud 30% aastas ning vastavad salvestus- ja lülituslahendused on fookuses nii energiaefektiivsuse- kui ka taastuvenergiaarendustes. Superkondensaatorid on keskkonnasõbralikud ja kuluefektiivsed energiasalvestid, mis on sobilikud ülisuurte energiakoguste salvestamiseks ning vallandamiseks lühikese aja jooksul. Superkondensaatorid võimaldavad üle miljoni laadimistsükli temperatuurivahemikus -40 C kuni + 65 C ning suudavad saavutada hetkvõimsusi üle 60 kW/kg, mis ületab akude võimsusi mitmekümnekordselt.

Skeleton alustas Eesti teadlaste poolt väljatöötatud patenteeritud superkondensaatorite tootmise arendamist 2009. aastal ja on jõudnud toodete osas tehnoloogilisele tasemele, mis võimaldab mahutada väiksematesse gabariitidesse oluliselt suuremat võimsust võrreldes turul pakutavate toodetega. Tehnoloogia on kaitstud 5 patendiperekonnaga, mis katavad kogu toote alates kasutatavatest materjalidest kuni tootmistehnoloogiani. Skeletoni kliendiportfellis on nii mitmed juhtivad autotööstuse ettevõtted, elektrienergia- ja taastuvenergia lahenduste arendajad kui ka Euroopa Kosmoseagentuur.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077