Autor: Tanel Raig • 28. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmib gaasituru arendamise tegevuskava 

Elering on ette valmistamas gaasituru arendamise tegevuskava, mille eesmärk on paljude turuosalistega konkurentsipõhise gaasituru välja arendamine 2020. aastaks. Tegevuskava kavand on saadetud turuosalistele avalikuks konsultatsiooniks.

„Elering ostis gaasi põhivõrgu eesmärgiga arendada välja paljude turuosalistega konkurentsile avatud gaasiturg Eestis, osana regionaalsest Balti-Soome ühtsest gaasiturust. Neli kuud väldanud töö tulemusena oleme koos turuosaliste, ministeeriumi ja konkurentsiametiga jõudnud esmase gaasituru arendamise tegevuskava eelnõuni.  Sellest dokumendist peaks kujunema esmane teekaart järgnevateks aastateks Eesti gaasituru arendamisel. Oleme avatud kõigile headele ideedele, mida saaks turu arendamisel rakendada,“ kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

 Lähematel kuudel lõpetab Elering analüüsi, kuidas tagada gaasi kättesaadavus kaitstud tarbijatele. Kindlaks tuleb määrata kaitstud tarbija varu suurus ja otsustada, kas varu hangitakse füüsilise varu, optsioonina või nende kombinatsioonina. Varu peab olema moodustatud selle aasta kütteperioodi alguseks ehk oktoobriks. Varustuskindluse tagamisel on üliolulise tähtsusega Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnectori projekt. Ilma Eesti-Soome gaasiühenduseta võib suurima süsteemiavarii korral osutuda vajalikuks piirata mittekaitstud tarbijaid. Samuti tuleb tugevdada Eesti ja Läti vahelist ühendust ning muuta see kasutatavaks mõlemas suunas.

Gaasituru efektiivseks toimimiseks on väga oluline mõõteandmete edastuse protsesside toimimine ning sujuv tarnijavahetus, mille lihtsustamiseks tuleb luua elektrituruga sarnane andmevahetusplatvorm ehk Andmeladu.

Likviidse turu ning gaasi läbipaistva hinnastamise tagamiseks on võetud eesmärk luua regionaalne gaasibörs. Eesti ja Leedu turgude põhiselt on võimalik regionaalne gaasibörs käivitada lähema paari aasta jooksul. Läti ja Soome liituvad kauplemissüsteemiga pärast seda, kui on oma turud täielikult liberaliseerinud.Gaasituru arendamise tegevuskava fikseerib vajalikud tegevused ka gaasi bilansihalduse, läbipaistvuse ja andmete avalikustamise, võrgutasude mudelite osas ning gaasi tootmise ja tarbimise võimaluste edendamiseks.

Valminud tegevuskava elluviimise põhiraskus on Eleringil, kuid sellesse on vajalik kaasata ka turuosalised, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning konkurentsiamet. Ministeerium valmistab muu hulgas ette maagaasiseaduse muudatused. Turuosalistel on võimalus tegevuskavva esitada kuu aja jooksul oma ettepanekuid algatatud avaliku konsultatsiooni käigus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077