Autor: Alyona Stadnik • 15. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa teostab Eesti kalatööstustele uut kontrolli

Järgmisel nädalal tuleb Venemaa veterinaar- ja fütosanitaaramet Rosselhoznadzor kontrollima Eesti kalatööstusi. Nende väitel on viimastel aastatel üritatud eksportida Venemaa territooriumile Eesti kala, mis ei vasta veterinaar- ja hügieeni nõuetele.

Kalaliidu juht Valdur Noormägi ettevõtjana visiidist midagi head ei looda. “Eesti tööstused on toiduohutuse seisukohalt maailmatasemel. Eesti ekspordib kala 57 riiki ning siiani on probleeme ainult Venemaa turuga. Viimati käis Rosselhoznadzor siin 2013. aastal oktoobris ja novembris. Toona suleti kõikide ettevõtete eksport ” sõnas Noormägi.

Noormägi selgitas, et kui Venemaa kehtestas eelmise aasta augustis sanktsioonid, jäi ühe ametniku vea tõttu välja kaubagrupp 1604 – kalakonservid ja vürtsikala. Nende eksport Venemaale jätkus ja kogused on kasvanud. “Nüüd oleks vaja seda korrigeerida. Kiri, mis veterinaarametist tuli, on üldsõnaline, et tullakse rutiinselt kontrollima toiduohutust sellepärast, et eksport Venemaale on suurenenud.”

Viru Rand OÜ juhatuse liige Igor Solomkin ütles, et nemad ootavad Venemaa veterinaarametilt kannatamatult ekspordiluba. “Me saatsime eelmisel aastal dokumente Venemaale ja ootame. Kas nad tulevad ka meid kontrollima, ei oska öelda,” ütles ta. “Poliitika on poliitika ja majandus on majandus. Usun, et leiame ühise keele ja hakkame sinna eksportima. Meie koostööpartnerid juba ootavad meie toodangut,” lausus Solomkin

M.V.Wool ASi juhataja Mati Vetevoolu sõnul ei ole tal enam Venemaa turu vastu huvi. “Eksportisin kala Venemaale aastatel 1999–2001. Sain selle turuga tuttavaks ja lõpetasin seal tegevuse ära.” Vetevoolu sõnul ei saanud ta turul kahju ning õnneks sai oma raha kõik kätte, aga poliitiline mäng oli siis juba suur – küll lubati eksportida, siis keelati, siis jälle lubati. “Kogu aeg otsiti vigu,” meenutas Vetevool.

Eesti veterinaar- ja toiduameti juht Ago Pärtel usub, et mingeid ettevalmistusi ei peaks meie kalatööstused visiidiks tegema. Rosselhoznadzor teatas, et inspekteerib 17.–23. maini Eesti kalatööstusi. Ameti sõnul on põhjuseks see, et kala ekspordi maht Eestist on kasvanud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077