Autor: Tanel Raig • 7. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko kavandab maksuraha Eesti välja suunamist

Vastukaaluks valitsuse plaanile tõsta 2016. aastast erakorraliselt alkoholiaktsiisi kavandab AS Liviko oma äritegevuse senisest suuremat suunamist Läti kaudu.

Liviko teeb ettevalmistusi, et suunata äri Läti kaudu, kus kehtib kangele alkoholile juba praegu 29 protsenti soodsam aktsiisimäär ning prognoosib selle tulemusel maksta järgmisel aastal  Eesti riigile senisest 10-15 miljoni euro võrra vähem makse kui 2014. aastal. Suurima osa sellest moodustab aktsiisi ümbersuunamine. Liviko maksis 2014. aastal Eesti riigile 49 miljonit eurot aktsiisi ja makse kokku 64,2 miljonit eurot.

„Praegu kehtiv iga-aastane 10-protsendiline alkoholi aktsiisi tõus on niigi olnud varasemast pikaajalisest prognoosist tunduvalt suurem ja nagu eelmised erakorralised tõusud, ei põhine ka seekordne kava majandussektori analüüsil. Kui valitsus tugineks terviseargumentidele, siis kaotaks nad kange alkoholi ja õlle 2,62 kordse aktsiisierinevuse, mis soodustab õllefirmasid. Liviko kaalub äri suuremat ümbersuunamist Läti kaudu puhtalt oma konkurentsivõime säilitamiseks,“ ütles Liviko juhataja Janek Kalvi.

10 protsenti alkoholiaktsiisi tõusu 2016. aastal tähendab õllepudeli kallinemist kahe sendi võrra ja viinapudeli kallinemist 50 sendi võrra. Kavandatava 15-protsendilise tõusu mõju oleks õllepudelile kolm senti, kuid viinale 76 senti. Aktsiisi sama protsendi võrra tõstes on selle mõju erinevat liiki alkohoolsete jookide hinnale kogu aeg suuremaks käristanud  ning iga aktsiisitõusuga on õlu suhteliselt odavamaks muutunud. Sõltumatud terviseeksperdid on aktsiisimäärade võrdsustamise vajadusest aastaid rääkinud.

„Kange alkoholi aktsiisitõusu piir on käes, samas õlle tarbimisele ei ole aasta alguses toimunud 15-protsendiline aktsiisitõus mingit mõju avaldanud. Elimineerides jaanuarikuus kajastuvad spekulatiivsed etteostud, on 2015. aasta kange alkoholi aktsiiside laekumine väiksem kui aktsiisi tõusu planeerides saada loodeti. Salaturg kasutab talle antud võimalusi segamatult ja tuntavalt eriti maapiirkondades. Kujundatavale majanduskeskkonnale ei ole võimalik reageerimata jätta,“ rääkis Kalvi.

Liviko analüüsi kohaselt on alkoholi piiri- ja reisikaubandus suundumas senise põhjaregiooni asemel lõunapiiri äärde ning varasema olukorra asemel, kus Eesti oli reisikaubanduse kasusaaja, muutub situatsioon vastupidiseks ning kasusaaja on juba praegu Läti, kes lähiaastate majandusotsuste mõjul seda positsiooni veelgi tugevdab. Läti kange alkoholi aktsiis on Eesti omast 29 protsenti madalam ja valitsuse kavandatava 15-protsendilise aktsiisitõusu valguses jääb aktsiisivaheks 37,2 protsenti, kuna Läti kavatseb tõsta kange alkoholi aktsiisi vaid kaks protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077