Autor: Tanel Raig • 14. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valed mõõdikud tekitavad kasu asemel kahju

Koolitaja Jaak Lavin ütleb, et tihti kasutavad ettevõtted mõõdikuid, millede side ettevõtte eesmärkidega on nõrk või puudub üldse. Selliste mõõdikute kasu on väike või hoopis kahjulik.

Õigesti valitud mõõdikud aitavad Lavini kinnitusel mõõta ja hinnata töötajate tegevuse tulemuslikust.

Kas vastab tõele, et enamus ettevõtteid ei mõõda enda tulemusi?

Ilmselt ei ole päris õige väita, et ettevõtted ei mõõda enda tegevuse tulemusi.  Küsimus on pigem, kas need mõõdikud lähtuvad ettevõtte tegevuse eesmärkidest ja aitavad vastu võtta õigeid juhtimisotsuseid.

Mis on mõõdikute kasutamise peamised probleemid?Mõõdikute väljatöötamise ja kasutamisega seotud probleemidest võib välja tuua:

- Ettevõtte tegevusega seotud andmete kogumine on ajamahukas töö, mistõttu kogutakse minimaalselt andmeid. Andmete kvaliteet on ebaühtlane ja seetõttu kulub näidikute arvutamiseks ning avalikustamisele palju aega;- Olemasolevad näidikud ei peegelda ettevõtte tegevuse tegelikku potentsiaali ja näidikutest lähtuv vastutus ning tegevused ei ole määratletud.

Kuivõrd levinud on, et kasutatakse mõõdikuid, mis on valed  ja ei anna tulemust?Nagu juba eelnevalt sai välja toodud, et ettevõtted küll mõõdavad oma tulemusi kuid kui nende mõõdikute side ettevõtte eesmärkidega on nõrk või puudub üldse, ei ole nendest kasu juhtimisotsuste tegemisel.

Milliseid vigu tehakse mõõdikute valimisel?

Kui ettevõtted ei keskendu protsessi kui terviku näitajatele, siis ebaõigete näitajate kasutamine pigem segab protsessi paremaks muutmist. Teine tähtis aspekt on näitajate aktuaalsus, kus põhiliste probleemidena võib välja tuua kogutavate andmete ebapiisava detailsuse ja andmete kogumise sageduse.

Millised on 3 põhireeglit mõõdikute valimisel?

Mõõdikute valimisel on tähtis nende: seotus ettevõtte eesmärkide ja kriitiliste eduteguritega, näitajate protsessipõhisus ning andmete kogumise kiirus ja järjepidevus.

Kas mõõdikute abil on võimalik tõsta ka töötajate palka ning motiveeritust?Kui püstitada küsimus nii, et kas mõõdikutega on võimalik mõõta (hinnata) töötajate tegevuse tulemuslikkust, siis õiged mõõdikud  aitavad seda kindlasti teha. Sõltuvalt töökoha ülesannetest võivad töökohakesksed mõõdikud olla seotud näiteks kvaliteedi tagamisega töökohal või tööaja kasutamisega.

IMECCi projektide koordinaator ja konsultant Jaak Lavin peab loengu „Kuidas valida õigeid mõõdikuid tööstuses?“ ja annab 5 sammu, kuidas alustada ettevõttes õigete mõõdikute valimist 30. oktoobril seminaril „Kuidas valida mõõdikuid tööstuses“. Seminari kavaga saab lähemalt tutvuda SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077