Autor: Tanel Raig • 26. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootearendus TTÜ laborites kordades odavam

Tööstuse klubis räägivad ettevõtted koostöö kogemustest TTÜ laboritega, kus tootearenduse läbiviimine on 2-5 korda odavam kui välismaises ülikoolis või erasektori uurimiskeskuses.

Tööstuse klubi toimub 16. aprillil. Uksed avavad Tallinna Tehnikaülikooli Mehaanikateaduskonna  ja Energeetikateaduskonna laborid. Ettevõtjatel on TTÜ laborites võimalik ülikooli teadlaste abiga katsetada oma tootearendusideid ja teha seda tunduvalt odavamalt kui piiritagustes laborites. Energeetikateaduskonna prodekaani Argo Rosina väitel on sõltuvalt toote eripärast uurimus- ja arendustöö hind TTÜ laborites 2-5 korda odavam kui piiri taga olevates ülikoolides või erasektorile kuuluvates uurimiskeskustes. Tema kinnitusel on Energeetikateaduskonnas olemas heal tasemel tehniline baas uuringuteks ja teadlased omavad üle maailma kontakte, keda vajadusel kaasata ressursimahukamate uuringute ja arendustööde tegemiseks.

Energeetikateaduskonna laborid on rahvusvaheliste ja kodumaiste projektide raames koostööd teinud IBMi, Siemensi, ABB, Harju Elektri, Tallinna Elektrotehnika Tehasega Estel, Viru Keemia Grupi ja paljude teistega.

Masinaehituse Instituudi direktori Kristo Karjusti sõnul on neil pikaaegne kogemus tootmisprotsesside ja tehnoloogiate optimeerimise ning toodete ja konstruktsioonide projekteerimise, optimeerimise ja simulatsiooni vallas. Teostatud on  erinevaid sise- ja välisriiklikke rakendusprojekte koostöös ettevõtetega Ericsson Eesti, Avestark, Eesti Põlevkivi, Sami, Ilmarine, Goliath, Bestnet jt. „Senine koostöö ettevõtetega on andnud käegakatsutavaid ja igati edukaid tulemusi, mis võiks julgustada teisigi oma tooteid või tootmisi arendama ennekõike meie teadmisi ja kogemusi kaasates,“ ütles Karjust.     

Ka Tööstuse klubis tutvustatakse ettevõtete edulugusid, mis on väljakasvanud tootearendustest TTÜ laborites – Mehaanikateaduskond räägib, kuidas Metecile projekteeriti tootmiseks eurodirektiivile vastav sõidukite kaitseraud, Harju Elekter tuleb rääkima, kuidas nad ehitasid energeetikalaboris Eesti esimese tarkvõrgu alajaama, Goliath Wind OÜ aga oma kogemusest maailma suurima rõngasgeneraatori arendusest koostöös TTÜ mehhaanika- ja energeetikateaduskonnaga.

Keskkonnainvesteeringute Keskus tutvustab klubis plaanitavat energia- ja ressursitõhususe investeeringute toetusprogrammi, mis on mõeldud ka ettevõtete koostööks ülikoolidega.

Päeva lõpetavad ringkäigud Masinaehituse Instituudi ja Energeetika teaduskonna laboritesse.

Päevakava

16. aprill Tööstuse klubi: „Kuidas arendada TTÜ laborites ettevõtte uusi tooteid“

Toimumiskoht: Tallinna Tehnikaülikool (Ehitajate tee 5, Tallinn)

Moderaator Tallinna Tehnikaülikooli mehaanikateaduskonna dekaan professor Tauno Otto.

12:00-12:30        Tootmisettevõtete teadus- ja arendustegevus - ülikooli nägemus, TTÜ Ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse Mektory tehnoloogiasiirde spetsialist Rasmus Lindmaa, Mehaanikateaduskonna dekaan Tauno Otto, Masinaehituse Instituudi Tootearenduse õppetooli juhataja Martin Eerme, Energeetikateaduskonna prodekaan Argo Rosin, AS Harju Elekter müügidirektor Jan Osa, OÜ Goliath Wind Ott Pabut, Keskkonnainvesteeringute Keskuse energeetika juhtivkoordinaator Siim Umbleja

12:30-12:40        Edukas arendus: ettevõtte võimalused TTÜ Mehhaanikateaduskonnas

12:40-13:00        Ettevõtte kogemus: „Uuele Euro direktiivile vastava kaitseraua projekteerimine ettevõtte Metec näitel

13.00-13.10        Edukas arendus: ettevõtte võimalused TTÜ Energeetikateaduskonnas

13:10-13:30        Ettevõtte kogemus: Eesti esimese tarkvõrgu alajaama arendus Harju Elektris

13:30-13:50        Ettevõtte kogemus: Maailma suurima rõngasgeneraatori arendus

13:50-14:10    Ettevõtete energia- ja ressursitõhususe investeeringute toetusprogramm

14:10-14:40 Kohvipaus14:40-16:40 Ringkäigud Masinaehituse Instituudi ja Energeetika teaduskonna laboritesse

Registreerumine 14. aprillini. Osaluse hind 129 eurot + km..

Registreeruda saab SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077