Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 24. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusettevõtted kuuluvad suurimate laenajate hulka

Pangad on viimastel kuudel finantseeritud kõige enam kinnisvara-, tööstus- ja kaubandusettevõtteid. Samas on Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialist Mari Tamme väitel halvenenud kaubandusettevõtete laenude kvaliteet.

Laene ja liisinguid väljastati Eesti ettevõtetele ja majapidamistele veebruaris aasta algusele omaselt mõõdukalt. Finantseerimisportfelli maht suurenes kuuga üsna vähe, ulatudes veebruari lõpus 15,3 miljardi euroni.

Ettevõtete laenu- ja liisinguportfell kasvas veebruaris aastavõrdluses 3,3%. Uusi laene ja liisinguid anti ettevõtetele välja 704 miljoni euro väärtuses, mis on ligi kümnendiku võrra rohkem kui eelmise aasta veebruaris. Viimastel kuudel on finantseeritud kõige enam kinnisvara-, tööstus- ja kaubandusettevõtteid. Nende tegevusalade ettevõtetele väljastati ligikaudu 70% veebruaris välja antud pikaajaliste laenude mahust.

Uusi eluasemelaene anti veebruaris välja ligikaudu sama suures mahus kui samal ajal aasta tagasi. Portfelli aastakasv oli selle aasta esimesel kahel kuul 2,9%. Majapidamiste muude laenude maht püsib juba pikemat aega samal tasemel, 1,4 miljardit eurot.

Laenude keskmiseid intressimäärasid on eelmise aasta teisel poolel ja selle aasta alguses mõjutanud enamiku laenude baasintressimäära 6 kuu Euribori langus. Veebruaris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,2%. Ettevõtetele välja antud laenude keskmine intressimäär on püsinud viimastel kuudel 2,5% juures.

Laenuportfelli kvaliteet jätkas veebruaris paranemist. Rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht eelmise kuuga võrreldes vähenes, moodustades kuu lõpus 1,6% laenuportfellist. Viimastel kuudel on mõnevõrra halvenenud kaubandusettevõtete laenude kvaliteet. Selle mõju tasakaalustab muude laenude kvaliteedi paranemine.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste aastakasv oli veebruaris võrreldav eelmise kuuga ja jäi 5,5% juurde. Hoiuste maht kasvas põhiliselt majapidamiste hoiuste suurenemise tõttu. Ettevõtete hoiuste maht muutus veebruaris vähe ja selle aastakasv püsis teist kuud 2% juures. Mitteresidentide hoiuste maht suurenes veebruaris tagasihoidlikult ning selle osakaal püsib 21% juures ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumahust.

Autor: aripaev. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077