20. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstustoodangu hind jätkab langust

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus oli veebruaris võrreldes jaanuariga -0,9% ja võrreldes eelmise aasta veebruariga -2,7%, teatab statistikaamet.

Tootjahinnaindeksit mõjutas veebruaris võrreldes eelmise kuuga keskmisest enam hindade langus elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises, elektroonikaseadmete ja toiduainete tootmises, samuti hindade tõus kütteõlide tootmises.

2014. aasta veebruariga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektroonikaseadmete tootmises, elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamises ning toiduainete tootmises, samuti hinnatõus metallitootmises ja mäetööstuses.

Ekspordihinnaindeksi muutus oli veebruaris võrreldes jaanuariga 0,6% ja võrreldes 2014. aasta veebruariga -4,7%.

Eelmise kuuga võrreldes tõusid veebruaris keskmisest enam naftasaaduste, põllumajandussaaduste ning paberi ja pabertoodete hinnad, samas langesid keemiatoodete, elektrienergia ja elektroonikaseadmete hinnad.

Impordihinnaindeksi muutus oli veebruaris võrreldes jaanuariga 0,5% ja võrreldes 2014. aasta veebruariga -4,9%.

Eelmise kuuga võrreldes tõusid veebruaris keskmisest enam elektrienergia, naftasaaduste, jookide ja rõivaesemete hinnad, samas langesid ehitusmaterjalide, keemiatoodete ja toiduainete hinnad.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kommentaar tööstuse tootjahinnaindeksi langusele:Töötlevas tööstuses jätkus veebruaris tootjahindade kerge langus. Statistikaameti andmetel langesid hinnad võrreldes jaanuariga keskmiselt 0,2 protsenti, eelmise aasta veebruari tasemest olid hinnad 2,3 protsenti madalamad. Kuigi ettevõtete tööjõukulud kasvavad, siis mitmed teised tootmissisendid on odavnenud (energia, põllumajandussaadused). Aastaga on kõige enam langenud hinnad keemiatööstuses (-6,5 protsenti) ja toiduainetööstuses (-4,3 protsenti).

Toiduainete tööstuses on üheks suuremaks hindade mõjutajaks piimatööstus, kus tootjahinnad kukkusid aastases võrdluses 6,9 protsenti ja kuude võrdluses 1,3 protsenti. Oluline hinnalangus tabas ka kalatööstust, kus toodang oli mulluse veebruariga võrreldes kümnendiku võrra odavam. Ebastabiilsus Venemaa ja Ukraina turgudel on tekitanud sektoris mõningast ülepakkumist ja pannud hinnad langema. Suurematest sektoritest on languses ka puidutööstuse hinnad, kus on samuti mõjutajaks tooraine odavnemine. Aastaga odavnes puidutööstuse toodang 3,6 protsendi võrra. Ettevõtjad ei oota lähikuudel olulisi hinnamuutusi. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitletud tööstusettevõtete esindajatest kolmveerand prognoosis müügihindade püsimist muutumatuna, ülejäänute nägemus jagunes peaaegu võrdselt hinnatõusu ja –languse vahel. Suuremat võimalust hindade languseks nähakse puidutööstuses ning kummi- ja plastitööstuses, hinnatõusu peetakse tõenäolisemaks nahatööstuses. Veebruaris näitasid ekspordi- ja impordihinnad sarnaselt tootjahindadega mõningast langust. Nii ekspordi- kui ka impordihindade osas toimus ligi viieprotsendiline langus aastases võrdluses, kuid kuude võrdluses kasvasid hinnad 0,6 ja 0,5 protsenti. Ekspordihindadest tegid suurima hinnalanguse naftasaadused ja põllumajandussaadused. Nafta maailmaturuhinna langus mõjutas ka teiste toodete hindu ning avaldus nende kaupade lõpphindades. Kiirema tõusuga olid metalli ja metalltoodete tootmise hinnad. Impordihindades olid sarnased muutused ekspordihindadega. Suurema langusega olid nafta- ja põllumajandussaaduste hinnad. Tekstiili ja rõivatoodete hinnad aga kasvasid vastavalt kaheksa ja seitse protsenti.

Autor: Toostusuudised. ee, aripaev. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077