Autor: Kadrin Karner • 18. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lindab tõi tootmise Venemaalt ja Soomest Eestisse

Tallinna piiril Peterburi maantee ääres asuv gasellettevõte Lindab AS on aastate jooksul tublisti kasvanud ning võtnud üle kontserni Venemaa tehase, hiljem osaliselt ka Soome tehase töö.

"Eelmisel aastal ei olnud meie kasv 50%, aga kui kolme aasta kohta 50% kasvame, siis peaks Gaselli TOPi mahtuma ka järgmistel aastatel," sõnas Lindab AS-i juhatuse liige Raul Erik.

Lindabil on kaks keskset tootmisüksust - Lõuna-Rootsis ja Praha lähistel ning mitmeid kohalikke tootmisi nagu Eesti oma. Peterburi tehase tootmine toodi Eestisse üle 2011. aastal, ning varustab nüüd Lätit, Leedut ja Soomet.

Eesti valiti Läti ja Leedu kõrval välja kahel põhjusel. Esiteks oli Eesti meeskond Baltikumis esimene ning grupi juhtkonna usalduse oma tööga ära teeninud ning teiseks mängis rolli geograafia. Eesti on Soomele oluliselt lähemalt kui Läti või Leedu ning Eesti tehase põhiklient on Soome Lindab. Raul Erik koos Lindab AS-i teise juhatuse liikme Roman Krutšinkiniga tegeles ka Peterburi tehase käivitamise, käigus hoidmise ning tootmise sulgemisega.

 Lindabi tootmise Soomest Eestisse üle toomise tingis peamiselt siinne ligi kolm korda odavam tööjõukulu. "Seepärast on töömahukaid tooteid, kus tööjõu osakaal väga suur, otstarbekas toota väiksema tööjõukuluga maades," selgitas Erik ning lisas: "Teisalt on igal tootmisüksusel kriitiline suurus, mille ületamisel hakkab tööjõu osakaal toote hinnas oluliselt langema, kuna sama inimest saab kasutada erinevate protsesside tegemises."

Eestile laiemalt tähendab see, et Lindabi tootmine Eestis on jätkusuutlik, juurde tuleb 12 töökohta, Lindab ASile aga kindlamat turupositsiooni ja võimalust pakkuda laiemat tootevalikut. Nagu paljudel Eestis tegutsevatel ettevõtetel, on ka Lindabil keeruline leida head ja kvalifitseeritud tööjõudu. Peamiselt on puudu oskustöölistest ja spetsialistidest.

Pikemalt loe 25. märtsil ilmuvast Tööstuse kuukirjast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077