Autor: Marta Jaakson • 9. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG alustas aastat kohtukaotustega

Keskkonnaministeerium sai kohtusõjas VKGga Tallinna halduskohtust kolm esimest otsust: kaks võitu ja ühe kaotuse.

VKG aasta algas Tallinna halduskohtus kahe kaotuse ja ühe võiduga. Kohtuotsused ei ole veel jõustunud, 30 päeva jooksul on võimalik esitada apellatsioonkaebus.

18. veebruaril tegi kohus otsuse haldusasjas, milles VKG taotles keskkonnaministeeriumi käskkirja osalist tühistamist. VKG leidis, et ministeeriumi kehtestatud keeld kaevandada põlevkivi mitte rohkem kui 2,772 miljonit tonni aastas rikub äriettevõtte õigusi ning soovis saada täiendavat juurdepääsu põlevkiviressursile.

Kohus leidis, et kaebus tuleb jätta rahuldamata, kuna ministeerium ei ole kaevatava haldusaktiga uuesti kehtestanud nimetatud kaevandamise piirangut, mistõttu ei saa kaevatav haldusakt rikkuda VKG õigusi.

3. märtsi otsusega jättis kohus rahuldamata VKG kaebuse haldusasjas, millega VKG soovis tühistada keskkonnaministeeriumi kantsleri vastuse. Sisuliselt käis aga vaidlus samuti põlevkivi aastase kaevandamismäära üle.

Kohus ei rahuldanud VKG kaebust ning leidis, et kaevandajatel tuleb nendele kehtestatud määra järgida seni, kuni kehtib vastav haldusakt ja vastu ei ole võetud uut regulatsiooni või kaevandajad ei sõlmi kokkulepet, mida seadus otseselt võimaldab.

Kohus märkis, et puudub õigusnorm, mille alusel saaks ühe kaevandaja taotluse alusel vähendada teisele kaevandajale lubadega antud õigusi teise kaevandaja nõusolekuta.

Eelmisel nädalal võttis aga Tallinna halduskohus vastu otsuse VKG kõige esimesena ministeeriumi vastu tehtud kaebuste kohta, mis esitati juba enne kaevandamisloa andmise otsustamist Uus-Kiviõli mäeeraldises.

Aeglane vastus sai karistatud. Kohtuotsusega tunnistati õigusvastaseks, et ministeerium jättis VKG selgitustaotlusele tähtaegselt ja nõuetekohaselt vastamata. Selgitustaotlusega soovis VKG saada vastuseid küsimustele, mis puudutasid loataotluste menetluse läbiviimist ministeeriumis. Sama kohtuotsusega tunnistati õigusvastaseks ministeeriumi tegevusetus VKG esitatud kaevandamisloa taotluse menetlemisel. Kohus tuvastas ministeeriumi tegevusetuse erinevatel ajaperioodidel, kokku on tegemist rohkem kui ühe aastase perioodiga.

Ministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp märkis, et kohtuotsus saabus alles eile ning kuna aega on 30 päeva, vajab ministeerium aega otsusega tutvumiseks ja otsustamiseks, kas esitada apellatsioonikaebus.

Keskkonnaministeeriumil on selle aasta alguse seisuga VKGga pooleli seitse kohtuasja.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077