Autor: Tanel Raig • 9. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootjad kohtuvad suurtööstuste ja teaduskeskustega

11. ja 12. märtsil viivad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Eesti Kaitsetööstuse Liit ja Tartu Ülikool Mektorys Eesti ettevõtted kokku rahvusvaheliste teaduskeskuste ja suurtööstustega, et tutvustada koostöö- ja ekspordivõimalusi.

Eesti riik on liitunud mitmete rahvusvaheliste institutsioonidega, millega koostöö on kohalikele ettevõtetele praegu veel kasutamata potentsiaal. Tasuta konverentsil „Institutsionaalne eksport: kasutamata võimalus Eesti ettevõtjatele” tutvustavad koostöövõimalusi suured rahvusvahelised tehnoloogia- ja teaduskeskused, kosmosetööstuse ja kaitsetööstuse esindajad. Konverentsiga soovitakse parendada arusaamist Eestiga seotud suurte rahvusvaheliste organisatsioonide ja institutsioonide olemusest ja sealsetest ärivõimalustest.

Rahvusvahelised organisatsioonid ja institutsioonid viivad oma eesmärkide saavutamiseks ja tipptasemel taristu rajamiseks läbi ettevõtjatele suunatud väga eripalgelisi hankeid, alates kõrgtehnoloogilisest teadusaparatuurist, spetsiifilisest tarkvarast ning lõpetades mööbliga.

Eesti liikmestaatus või koostööleping avab ettevõtjatele võimaluse nendel hangetel osaleda. Hanke võitmine ja tellimuse täitmine ongi institutsionaalne eksport.

Tartu ülikooli teadusprorektor Marco Kirm tõi näiteks, et mitmed TÜ teadlastegrupid teevad edukat teadus- või tehnoloogiakoostööd konverentsil osalevate rahvusvaheliste teaduskeskustega. „Seega on meil kompetentsed teadlased, kes aitavad mõista, mida peaks ettevõtted teaduskeskustele pakkuma ning millest tulenevad hangetele seatud erinõuded. Hangetes konsultandiks olemine on teinud TÜ teadlased arvestatavateks arenduspartneriteks nii Eesti kui ka rahvusvahelistele ettevõtetele, panustades seeläbi institutsionaalse ekspordi arengusse,“ ütles Kirm.

Konverentsil on esindatud NATO ja Euroopa Kaitseagentuur. MTÜ Eesti Kaitsetööstuse Liidu projektijuhi Anu Eslase sõnul otsivad kaitsetööstuse tellijad NATO ja Euroopa Kaitseagentuur pidevalt kõrgtehnoloogilisi pakkujaid: „Hangetel edu saavutamine eeldab aga vajalikke eelteadmisi, mida konverentsil jagamegi.“

Konverentsi esimesel päeval tutvustatakse teaduskeskusi nagu Euroopa Neutronkiirguse Allikas ehk ESS, kust on IT-tööstust silmas pidades kohale kutsutud ESSi andmetöötluskeskuse juht Mark Hagen. ITERist ehk Rahvusvahelisest Termotuuma Eksperimentaalreaktorist on kohal Hannu Juuso, kes on aastaid Soome ettevõtteid ITER-iga kokku viinud. Esindatud on ka CERN ehk Euroopa Tuumauuringute Keskus.

Kõrgtehnoloogia sektorit esindavad EUMETSAT, mis on kosmosetööstusega seotud organisatsioon meteoroloogiliste satelliitide haldamiseks ning Euroopa Kosmoseagentuur, mille liikmeks Eesti veebruaris sai. „Rahvusvaheliste institutsioonidega liitumine on pikk protsess ja liikmeksolek sageli kulukas. Seda enam tuleks targalt ära kasutada kõik avanevad võimalused,“ julgustas EAS-i kosmosebüroo juht Madis Võõras ettevõtjaid konverentsil osalema.

Teisel päeval on ettevõtete esindajatel võimalus kokku leppida üks-ühele kohtumisi vastavate organisatsioonide esindajatega, osaleda spetsiifilisemates töötubades või kuulata seonduvaid ettekandeid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077