Autor: Juhan Lang • 3. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autotöösturid: Vene turg taastub 5 aastaga

Venemaa autoturul võib riigi poliitilistest ja majanduslikest probleemidest taastumiseks kuluda kuni viis aastat, rääkisid globaalse autotööstuse liidrid täna Genfi autonäitusel CNBC uudistekanalile.

Nissani Euroopa allharu juht Paul Willcox ennustas, et ettevõtte autode müük langeb tänavu Venemaal 2,3 miljoni pealt 1,8-1,9 miljonile ja numbrite taastumiseks võib kuluda 4-5 aastat. „Me näeme turu kahanemist ja ilmselgelt on kõik mõjutatud valuuta vahetuskursist, aga me mängime Venemaal pikka mängu,“ ütles ta. „Näeme Venemaal väga suurt potentsiaali.“

Jaguar Land Roveri juht Ralph Speth märkis, et müük Venemaal läheb aeglaselt allamäge ning süüdistas selles eeskätt Ukraina konflikti ja rubla kõikumist. „Üldiselt ma näen Venemaal muret ja häirivaid elemente, aga see on lühiajaline,“ märkis ta. „Ma olen täiesti kindel, et näeme Venemaa ja Ukraina taastumist.“

Volatiilne majanduspilt on Vene tarbijate isu uute autode järele tuntavalt vähendanud ja sõiduautode ning väikeveokite müük langes jaanuaris 24%. PricewaterhouseCoopers usub, et automüük võib tänavu langeda 35%.

Kasinad müügiprognoosid on pannud mitmeid autotootjaid oma tuluväljavaateid muutma. Fordi teatel suhtuvad nad Vene turgu pessimistlikult, kuid sama ei saa öelda kogu Euroopa autoturu kohta.

Autode müük Euroopas on tugev, kerkides Euroopa Autotootjate Assotsiatsiooni (ACEA) andmetel jaanuaris 6,7% ning lähenedes 1 miljonile sõidukile. Ühtlasi on see järjestikku 17. tõusukuu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077