Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 23. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otse müüvad väiketootjad kasvavad koos suuremaks

Vabatahtlikkuse alusel loodud otse tootjalt tarbijale ehk OTT-liikumise positiivne kõrvalsuund on tänaseks jõudsalt arenev omavaheliste hangete tegemine.

Näiteks kanepikasvataja müüb oma tootmisjäägid loomasöödaks looma- ja kana­kasvatajatele, vahetatakse ka muid tooraineid, mis on vajalikud oma toodete valmistamisel.

Pärnumaa OTT-liikumise vabatahtlikud eestvedajad Kaire Ilus ja Herdis Elmend kommenteerisid Äripäevale, et Pärnu OTT sündis väikese kogukonna huvist osta oma perele kohalikku ja puhast toitu otse väiketalunike käest. Eelnevalt korraldati Pärnu Taluturgu Steineri aias koos kultuuriprogrammiga iga teine laupäev, aga see muutus vabatahtlikkuse alusel korraldajatele liiga koormavaks.

"OTT on sobivam vorm, sest seal on vaid üks fookus – toidukohtumine," märkis Elmend ja lisas, et seni on tegutsetud minimaalse „sekkumisega“ – st ei ole korraldatud projekte ega süstemaatilist turundust. Kasutusel on vaid Facebooki leht ja mailinglist. Samuti on korraldatud ühine kohtumine Pärnu toitlustusasutuste esindajatega, et kohalik toit lihtsamini ka toidukohtadesse jõuaks.

OTT-liikumise taga on inimesed, kellele läheb korda, et nad söövad kohalikku ja puhast toitu, inimesed, kes tahavad toidutootjaga usalduslikus kontaktis olla ja läbi selle partnerlust kasvatada.

Küsimusele, kui lihtne on tootjana OTT-liikumisse löögile saada, vastas Elmend, et tootja peab tegelema mahekasvatusega või vähemalt suunduma sinna poole. Tal peab olema veterinaarameti luba tegutsemiseks. Kui lihtne või keeruline see tootja jaoks on, sõltub tema ettevõtlikkusest ja ka toodete eripärast. Loomsete toiduainete puhul võib see veterinaarameti nõuete tõttu olla keerulisem.

Küsimusele, kui kuidas tootja ja tarbija teineteist kõige efektiivsemalt leiavad, vastas Elmend, et kõige lihtsam on teineteist leida OTT-tüüpi katusorganisatsioonide kaudu, kuhu on koondunud piirkonna info.

Elmend märkis, et vajalik oleks, et suuremad tarbijad liituksid OTT-liikumisega, nt lasteaedade-koolide ja toitlustusasutuste liitumine tarbijaskonnaga. Täna on Pärnumaa OTT-is 11 tootjat. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077