Autor: Tanel Raig • 16. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adven Eesti kütab Rakvere Farme biokütusega

Adven Eesti AS sõlmis 12-aastase soojusenergiaga varustamise lepingu AS-iga  Rakvere Farmid Ekseko farmi varustamiseks biokütustest toodetud soojusenergiaga.

Adven Eesti projekteerib, ehitab ja finantseerib biokütuse katlamaja koos abiseadmetega, et saavutada Rakvere Farmide Ekseko farmis soojuse tootmise kulude kokuhoid. ASi Rakvere Farmid juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul on seni köetud gaasiga, kuid kuluefektiivsema majandamise nimel otsitakse uusi võimalusi. „Lisaks annab biokütustele üleminek ümberkaudsele metsandus- ja põllumajandussektorile lisakoormust ja töökohti,” täiendas Soorm.

2015. aasta sügisest hakatakse Rakvere Farmide Ekseko farmi kütma biokütustega. Võimalikud kütuseliigid on turvas, saepuru, puiduhake, puit, puukoor. Põhikütuseks saab arvatavalt hakkepuit. Keskmiselt tarbib selline katlamaja päevas ca ühe suure veoauto-koorma hakkepuitu.

Adven Eesti paigaldab 2,5 MW biokütuse katla ning 1,6 MW gaasikatla reserv- ja tipukoormuse katmiseks, vastutades kogu soojusenergia tootmise eest nii uutest tootmisseadmetest, kui seni kasutusel olnud vanemates seadmete

Adven Eesti AS juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul on gaasikatel vajalik üksnes reserv- ja tipukoormuse katmiseks. „Eeldatavalt kaetakse taastuvenergiaga ligi 90% kogu farmi tarbimisest, mistõttu vaatamata suurele investeeringule  Rakvere Farmide kulud energiale langevad,” lausus Heinam.

Adven Eesti AS koguinvesteeringu maht jääb veidi alla ühe miljoni euro, mis sisaldab lisaks biokütuse katlamaja rajamisele ka reserv- ja tipuvõimsuste rajamist ning hoonete- ja teedeehitust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077