Autor: Tanel Raig • 10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VAATA: kes olid edukaimad tööstusettevõtted

Äripäev koostas tänavu eelmise aasta majandustulemuste põhjal 9 erineva tööstusvaldkonna ettevõtete edetabelid. Vaata, kes olid tööstuses edukaimad ettevõtted.

Tööstusfirmade TOPEsimest korda reastas Äripäev kõikide tööstusharude ettevõtted. Esireas troonivad ehitusmaterjalide tootjad.

Tööstuse koond TOP 101 saab vaadata SIIT.

 

Ehitusmaterjalitootjate TOPEhitusmaterjalide tootjatel aitas käivet teha elamuehitus ja eratellijad. Sektori 95 suurema ettevõtte mullune koondkäive ja -kasum näitas, et ehitusmaterjalitootjad kaotasid mullu täki müügist - näitajad kahanesid vastavalt 3% ja 11%. Kasvu ei julge sektori ettevõtted loota ka tänavu.

Ehitusmaterjalitootjate TOP 96 saab vaadata SIIT.

 

Elektroonikatööstuse TOPEsmakordselt koostas Äripäev ka elektroonikatööstuse TOPi. Parimaks kerkis alumiiniumdetailide tootja.

Survevalu teel valmistatud alumiiniumdetailide töötlemisega tegelev Alteams Eesti OÜ kerkis sektori edukaimaks, kasvatades mullu nii käivet kui kasumit. Neist esimene saavutati logistikateenuse pakkumisega ja teine suurema efektiivsusega.

Alteams Eesti võtmekliendihaldur ning Euroopa piirkonna juhataja Kätri Karvaneni sõnul on ettevõttes viimase aasta esmasteks eesmärkideks olnud efektiivsuse ja optimaalsuse suurendamine, mille kaudu on käibekasvu kõrval suudetud saavutada ka täiendavalt kasumit.

Ettevõtte 25,7 miljoni euroni ulatunud käive kasvas aastaga 36%. 1,6 miljoni eurone ärikasum aga ligi kolm korda.

Elektroonikatööstuse TOP 25 saab vaadata SIIT.

 

Joogitööstuse TOP

Edetabeli võitis sama firma, kes mullu, kuna tegi eelmisel aastal oma ajaloo parima tulemuse. Tulemus oli nii hea, et kergitas ettevõtte parimaks toidu- ja joogitööstuseks ka Eesti Edukamate Ettevõtete TOP 100s.

Edukaimaks joogitootjaks kasvanud A. Le Coq tegi eelmisel aasta suurim müügitulemus tähendas, et kaubaks läks üle 115 miljoni liitri jooke. Suurima kasvu tegi ettevõtte müügis vesi ja omatoodete eksport suurenes 12%. A. Le Coq juht Tarmo Noop tõi hea müügitulemuse põhjusena välja sooja suve ning suurenenud müügi laevadele ja sadamates.

Joogitööstuse TOP 25 saab vaadata SIIT.

 

Keemiatööstuse TOP

Keemiatööstuse TOPi jõudis väga erinevate tegevusaladega ettevõtteid - leidus tootjaid kosmeetikast lõhkeainete valmistajateni.

 

Keemiatööstuse TOP 55 saab vaadata SIIT.

Kuigi sektoris tegutseb veel nii mõnigi metalli- ja masinatööstusettevõte, kes teeb allhanget Soome allhankijale, siis edetabelis parimaks tõusmiseks sellest enam ei piisa.

Masina- ja metallitööstuse TOP

Masina- ja metallitööstuse TOP 125 saab vaadata SIIT.

 

Mööblitööstuse TOP

Mööblitööstuse edetabelis eelmise aasta parimad oma kohti hoida ei suutnud ja paremad kohad hõivasid uued tulijad. Esikohale tõusis 8. kohalt Bed Factory Sweden. Teisel kohal on 40. kohalt tõusnud EVO Design. Mulluse TOPi võitja Delux OÜ on tänavu langenud 16. kohale, mullu 2. kohal olnud Fennobed 8. kohale.

Enamik mööblitootjaid on vaatamata kõikumisele suutnud käivet kasvatada - selliseid ettevõtteid oli tabelis 62. Kasumit kasvatada suutis aga vaid 32 ettevõtet. Seejuures teatas positiivsest tegevuskasumist 78 mööblitootjat.

 

Mööblitööstuse TOP 100 saab vaadata SIIT.

 

Puidutööstuse TOPEesi puidutööstus otsib järjest rohkem võimalusi puidule lisaväärtuse andmiseks. Kasvutrendis sektoris tõusis parimaks puitpakendite tootja.

Puidutööstuse TOP 103 saab vaadata SIIT.

 

Toiduainetetootjate TOPEdetabeli võitja kavatseb sellel aastal käibele viiendiku juurde teenida. TOPi võitnud OÜ Lunden Food juhataja Ülo Rekkaro ütles, et edetabeli võit on 2012. aastal tehtud oluliste investeeringute ja oma sihtturgude teadliku arendamise tulemus. Ettevõttel oli senini pea olematu müügimeeskond, kuid selle loomise järel hakati ka müügile rohkem tähelepanu pöörama. Tänavusele aastale lubab Rekkaro 20%-list käibekasvu.

Toiduainetetootjate TOP 107 saab vaadata SIIT.

 

Trükitööstuste TOP

Parimaks ettevõtteks tõusis taas isikustatud kaartide printija TRÜB baltic. Ettevõtte toodang on viimastel aastatel läinud hoogsalt kaubaks. Ettevõtte juhi Andreas Lehmanni kinnitusel on nii käibe kui kasumi kasv tulnud kaartide suurenenud müügist. Kasvasid nii ID-kaartide, elamisloakaartide kui ka kõikide teiste kaartide müük. Näiteks isikustatud kaarte toodeti mullu 1,99 miljonit, tunamullu 1,84 miljonit. Eelmisel aastal väljastati ka 1,5 miljonit personaliseeritud pangakaarti ning 320 000 ID- ja elamisloakaarti.

Tänavu mahud siiski vähenevad. Dokumentide osa (ID-kaardid ja elamisloakaardid) on üsna samas suurusjärgus, kuid vähenenud on pangakaartide hulk.

 

Trükitööstuste TOP 72  saab vaadata SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077