Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 10. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektriseadmed aitasid püstitada ekspordirekordi

Oktoobris kasvas kaupade eksport ja import võrreldes eelmise aasta oktoobriga 5%. Kasvu panustas enim elektriseadmete ja mineraalsete toodete kaubavahetus.

Statistikaamet teatab, et oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,3 miljardi euro eest. Senise suurima ekspordi käibe, mis oli 2012. aasta novembris, ületas oktoobrikuu eksport 2,5 miljoni euro võrra. Kaubavahetuse puudujääk oli 144 miljonit eurot, mis oli 6 miljonit eurot suurem kui eelmise aasta oktoobris.

Oktoobris eksporditi Eestist kõige enam elektriseadmeid (23% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (12%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11%). Ekspordi kasvu mullu sama ajaga võrreldes mõjutas oluliselt elektriseadmete ja mineraalsete toodete (mõlema kasv 47 miljonit eurot), keemiatööstuse tooraine ja toodete ning metalli ja metalltoodete (mõlema kasv 5 miljonit eurot) väljaveo suurenemine.

Enim kahanes põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning mehaaniliste masinate väljavedu (mõlemad vähenesid 12 miljoni euro võrra).

Kõige rohkem imporditi oktoobris Eestisse elektriseadmeid (21% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13%) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10%). Enim kasvas eelmise aasta oktoobriga võrreldes elektriseadmete (kasv 66 miljonit eurot), mineraalsete toodete (kasv 47 miljonit eurot) ning keemiatööstuse toodete ja tooraine sissevedu (kasv 20 miljonit eurot).

Enim kahanes transpordivahendite sissevedu (38 miljoni euro võrra).

Ekspordi sihtriikide seas oli oktoobris esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (14%) ja Läti (10%). Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning Soome elektriseadmeid, metalli ja metalltooteid, Lätti mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu.

Enim suurenes eksport Rootsi (32 miljoni euro võrra), Hollandisse (20 miljoni euro võrra) ning USA-sse (18 miljoni euro võrra). Rootsi eksporditi rohkem elektriseadmeid, Hollandisse mineraalseid tooteid (sh põlevkivikütteõli) ning USA-sse mineraalseid tooteid (sh mootorkütust) ja elektriseadmeid. Enim kahanes mullu oktoobriga võrreldes mehaaniliste masinate (sh kopplaadurid, ekskavaatorid) ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (sh kange alkohol, juust, piim ja rõõsk koor) eksport Venemaale.

Kõige rohkem veeti kaupu sisse Soomest (15% Eesti koguimpordist), Rootsist (11%) ja Saksamaalt (10%). Soomest imporditi enim mineraalseid tooteid ja elektriseadmeid, Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid ning Saksamaalt mehaanilisi masinaid ja transpordivahendeid. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes suurenes kaupade sissevedu Rootsist (28 miljoni euro võrra), Hollandist (18 miljoni euro võrra) ja Hiinast (17 miljoni euro võrra). Rootsist imporditi rohkem elektriseadmeid ja transpordivahendeid, Hollandist keemiatööstuse toorainet ja tooteid ning Hiinast elektriseadmeid. Kaupade sissevedu kahanes enim Lätist, kust imporditi vähem põllumajandussaadusi ja toidukaupu.

Autor: aripaev. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077