Autor: Marta Jaakson • 2. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohumaa: meid surutakse sisuliselt välja

VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa selgitas, et VKG on sulgemas kaht Kiviteri tehast, kuna on sunnitud ostma Eesti Energialt põlevkivi kallima hinnaga kui EE enda õlitehased.

VKG kaks uut Petroter tehast jäävad töösse, ent vanadest Kiviteri vabrikutest sulgetakse sisuliselt 40 protsenti.

Rohumaa nentis, et õlihinnad on langenud madalale ja sisseostetava kalli põlevkivi tõttu ei suudeta katta isegi muutuvkulusid. Seega pressib majandusolukord tehaseid sulgema, et ei tekiks kahjumit.

Rohumaa märkis, et samuti ei ole riik andnud VKG-le võimalust oma kaevandust maksimum määras koormata ning on muu hulgas tõstnud nii keskkonnatasusid kui ka kõiki muid tasusid. “Järjest raskem on langevate naftahindadega hakkama saada. Kui eelmine kord olid sama madalad hinnad, siis põlevkivi hind oli 15 eurot, täna on 35 eurot, mis me Eesti Energiast ostame,“ ütles ta.

Ettevõtte juht lisas, et praegu on sisuliselt kolm võimalust: oma kaevandusest rohkem kaevata, uued kokkulepped Eesti Energiaga või lõplikult tehased seisma panna.

Samasiuline vaidlus on jõudnud ka konkurentsiametisse. Rohumaa rääkis, et on Eesti Energia ametisse kaevanud, kuna turgu valitsev ettevõte müüb neile põlevkivi mitu korda kallimalt kui oma õlivabrikutele. „Sellisel moel surutakse meid sisuliselt välja. Seda turgu valitsev ettevõte ei tohiks teha. Me ootame enda positsioonide kaitseks ameti seisukohta,“ kommenteeris Rohumaa.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077