Autor: Tanel Raig • 27. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õlitehas Enefit280 testib tippvõimsusi

Kevadel stabiilse töörežiimi saavutanud Enefit280 õlitehases testitakse projekteeritud tippvõimsusi, töödeldes tunnis kuni 260 tonni põlevkivi.

Eesti Energia Õlitööstuse juhatuse esimehe Igor Kondi sõnul on Enefit280 töö tõestanud, et tegemist on senisest oluliselt efektiivsema tehnoloogiaga. „Tänu Enefit280 õlitootmisseadme ja nüüdisaegse keevkihttehnoloogial põhineva põletusseadme ühendamisele on Enefit280 õhuheitmed kordades väiksemad kui teistel Eesti õlitehastel ning protsessist väljub orgaanikavaba tuhk, mis on sobilik taaskasutamiseks,” selgitas Kond.

Üks Enefit280 õlitehas, mis on võimeline töötlema tunnis kuni 280 tonni põlevkivi, lisab tänasele Eesti Energia tootmisvõimsusele aastas ligi 2 miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit kuupmeetrit põlevkivigaasi. Tehasesse on integreeritud 35 MW elektrilise võimsusega auruturbiin, mis kasutab ära õlitootmisel tekkiva jääksoojuse. Tehas toodab praegu stabiilselt 25 MW elektrienergiat, millest piisab tehase ja kütuse etteande elektrienergia vajaduste katmiseks ning toodetud elektrienergiat müüakse ka elektriturule.

Võrreldes põlevkivi otsepõletusega eraldub õlitootmise kõrvalsaadusest põlevkivigaasist elektri tootmisel 40% vähem CO2 heitmeid, mis tähendab, et kaasaegne põlevkivi töötlemise tehnoloogia järgib keskkonna säästmist.Uues

Enefit280 õlitehases toodeti esimene põlevkiviõli 2012. aasta detsembris ning peale seda on tehase võimsust ja tööaega järk-järgult suurendatud. Keemiatehaste käivitamise maailmapraktika on näidanud, et uue tehnoloogia puhul võtab täisvõimsuse saavutamine üldjuhul aega kuni 3 aastat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077