Autor: Tanel Raig • 21. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötleva tööstuse hinnad jätkavad langemist

Oktoober ei toonud töötleva tööstuse tootjahindade arengusse pööret, kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) statistikaameti eile avaldatud tööstuse tootjahinna statistikat.

Statistikaameti andmetel jätkasid töötleva tööstuse tootjahinnad langust ka oktoobris. Võrreldes septembriga kukkusid hinnad keskmiselt 0,5% ning aastatagusega 1,1 protsenti. MKMi teatel jäid aastased hinnamuutused tööstusharude lõikes valdavalt paari protsendi piiresse. Mõnevõrra suuremad liikumised toimusid sektorites, kus sisendite hinnad on tugevalt kukkunud. Välja võib tuua jahu ja tangainete, tärklise ja tärklisetoodete tootmise, kus hinnad olid mullusest enam kui kümnendiku võrra odavamad, kuna vilja hind on maailmaturul viimase nelja aasta madalaimal tasemel. Samuti on nõudluse vähenemine hakanud mõjutama puidutööstust, kus esmakordselt viimase kahe aasta jooksul hinnad langesid, odavnedes mullusega võrreldes 0,6%.

Ekspordi- ja impordihindade arengus toimusid eelmise kuuga võrreldes sarnased muutused, hinnad langesid vastavalt 1,0% ja 1,1%. Maailmamajanduse languse tingimustes hoiavad ettevõtted eksporttoodete hinnad konkurentsivõimelistena, mis kajastub aastases võrdluses ekspordihinnaindeksi languses 2,7%.

Impordihindades toimus ka 1,3-protsendine langus, mis võib olla põhjustatud langusest nafta maailmaturuhindades.

Ettevõtjate prognoosid tulevikuks on püsinud aasta jooksul üsna muutumatuna. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluses osalenud ettevõtjate hinnangul ei too lähikuud kaasa olulist hindade muutust. 90% ettevõtjatest arvas, et müügihinnad jäävad samaks. Hindade langust ootavaid ettevõtjaid oli mõnevõrra rohkem kui neid, kes eeldasid hindade kasvu. Suuremat võimalust müügihindade alanemiseks nähakse puidutööstuses ja elektroonikatööstuses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077