Autor: Raigo Neudorf • 10. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering ostab 27,5 miljoniga gaasivõrgu

Elering AS sõlmis täna Fortum Heat and Gas OY-ga kokkuleppe 51,38 protsendi ASi Võrguteenus Valdus aktsiate omandamiseks, mis tagab 1. jaanuarist 2015 juhtimiskontrolli maagaasi süsteemihalduri üle. Tehingu maksumus on 27,5 miljonit eurot.

Võrguteenus Valdus on 2014. aasta alguses loodud valdusettevõte, mille ainsaks tegevuseks on gaasi põhivõrguettevõtjast süsteemihalduri ASi EG Võrguteenus 100 protsendi aktsiate omamine.

Tehingu jõustumiseks 2015 aasta algusest tuleb täita mitmed eeltingimused. Vaja on saada Konkurentsiameti luba koondumiseks, kuna Elering omandab ettevõtte üle kontrolli. Siseministeeriumilt on vaja kinnitust, et Elering vastab maagaasiseaduses gaasi põhivõrgu omanikule seatud sisejulgeoleku vastavuse tingimustele. Samuti on vaja saada kinnitus teistelt Võrguteenus Valduse aktsionäridelt, et nad ei kasuta ostueesõigust Fortumi osaluse omandamiseks. Tehingu osapoolte eesmärk on eeltingimused täita selle aasta lõpuks, et osalus kantaks Eleringile üle 2015. aasta algusest.  Tehing ei mõjuta gaasi ülekandeteenuse tariifi.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Eleringi strateegiline eesmärk saada elektri ja gaasi ühendsüsteemihalduriks.

„Elektri ja gaasi ülekandeteenuse korraldamise ühendamine loob sünergiat ning selle kaudu lisaväärtust nii klientidele kui omanikule. Unustada ei saa loomulikult ka paremat varustuskindlust Eesti energiatarbijatele ja seda just kriitilistes olukordades“ märkis Veskimägi.

EG Võrguteenuse gaasi põhivõrgu tegevusvaldkonna tulud ulatusid möödunud aastal 9,1 miljoni euroni ning EBITDA oli 5,7 miljonit eurot. Ettevõtte varade maht oli aastavahetusel 55,7 miljonit ja omakapital 55,2 miljonit eurot. EG Võrguteenuse hallatava gaasi põhivõrgu kogupikkus on ligikaudu 900 km.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077