Autor: Raigo Neudorf • 16. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lembit Lump: meie järgmise "rünnaku" ohver on Rootsi

ASi Kodumaja juhatuse esimehe Lembit Lumpi sõnul teeb ettevõte ettevalmistusi selleks, et oma Norra turu edulugu lähiaastail ka Rootsis korrata.

Lump tutvustas täna Swedbanki korraldatud seminaril AS Kodumaja senist kogemust Norra turul ning tõdes, et täna nauditavat edu tuli seal aastaid ette valmistada. Ettevõtja meenutas, et kui 1997. saadi aastal oma esimene tellimus Norrast, tähistas see alles pika ja raske teekonna algust ning aastatel 1998-2000 oli ettevõtte jaoks Norra turul n-ö katseaeg.

„Kliendid tahtsid näha, kas oleme tõsiseltvõetavad tegijad. Uudishimu meie vastu hakkas järjest kasvama ning varsti said kliendid aru, et 6 aastaga pole me alla andnud. Ja siis hakkas järsku tellimusi tulema. Ka meie konkurendid muutusid uudishimulikuks – meie ehitusplatsil käisid mõnikord ringi täiesti võõrad inimesed. Selgus,  et need olid konkureerivate firmade arhitektid,“ rääkis Lump.Tänaseks on Kodumaja saatnud Norras suur edu: kui ettevõte on eri turgudel kokku ehitanud ligi 5300 eluruumi, siis Norrasse on neist kerkinud 4443.  Lump lisas, et kui 2013. aastal moodustas Eesti eksport Norrasse ca 510 miljonit eurot, siis umbes 10% moodustas sellest Kodumaja panus. Samas rõhutas ta, et kiiret edu pole mõtet Norrast oodata.„Meie kogemus on näidanud, et Norras peab olema erakordselt kannatlik ja töökas. Ükski klient ei taha sulle naljalt raha anda. Me ise pole kunagi teinud Norras lehe- või telereklaami, kuna see oleks puhas raharaiskamine. Lihtsalt jutuga ei saa midagi, kliendid tahavad ise asju näha ja kogeda. E-kirju pole mõtet saata, parem mine ise kohale ja räägi. Teinekord on norrakatega ka viina võetud ning abiks tuleb seegi,“ märkis Lump.ASi Kodumaja juhi kinnitusel kasvab Norra elanikkond jõudsalt ning sisse- ja väljarände vahe on aastas +40 000 inimest. Aastas ehitatakse Norras ca 30 000 uut eluruumi, samas on nii eluruumid kui nende ehitamine väga kallis.„Oleme näiteks müünud elamuid, kus ruutmeeter maksab 6000-8000 eurot,“ tõi Lump näite. Ta lisas, et hetkel Kodumaja poolt Norrasse rajatavas maailma kõrgeimas puithoones müüakse kortereid koguni 8500-eurose ruutmeetri hinnaga.Norra turul saavutatud edu soovib AS Kodumaja lähiaastail korrata ka Rootsis.„Meil on tütarfirma Rootsis, kelle kumme me hetkel täis pumpame.  Oleme ehitanud üle terve Norra, mis moodustab 80% kõigist meie ehitustest. Meie järgmise rünnaku ohvriks on Rootsi,“ lisas Lump.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077