Autor: Raigo Neudorf • 7. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva elektrijaamade „tööveteranist“ saab muuseumieksponaat

Eesti Energia Narva Elektrijaamad andsid Kohtla Kaevanduspargile üle väärika töötaustaga roomikbuldooseri, millest saab uueneva kaevanduspark-muuseumi maapealse ekspositsiooni üks tõmbenumber.

Mitmefunktsionaalne roomikbuldooser teenis Eesti elektrijaama põlevkivilaos ja tuhaväljal kokku üle 20 aasta. Narva elektrijaamad andsid masina üle Kohtla Kaevanduspargile, kus „tööveterani“ elu jätkub eksponaadina.

Üsna pea valmib Kohtla Kaevanduspargis endise rikastusvabriku hoone kõrvale maapealne külastuskeskus, kus pannakse muuhulgas vaatamiseks välja ka põlevkivitööstuses kasutatav tehnika. Sellepärast oli kaevanduspargil huvi Eesti Energia buldooserit kaevanduspark-muuseumis eksponeerida.

„Väljast näeb buldooser oma ea kohta korralik välja, kabiinis olevad armatuurlaud ja iste on aga niivõrd heas korras, et tahaks istuda juhtimiskangide taha ja sõitma hakata,“ rääkis Eesti Energia Narva Elektrijaamade ostude osakonna juhataja Dmitri Smorodin.

Kohtla Kaevanduspargile üleantud buldooser vedas laost kütusepunkrisse 250-300 tonni põlevkivi tunnis.

„Lõime kokku, et oma tööelu jooksul teisaldas see roomikbuldooser Eesti elektrijaamas umbes ligi 500 tuhat tonni põlevkivi," lisas Eesti Energia Kaevanduste logistikaettevõtte insener Vladimir Aleksandrov.

Eesti Energia kasutas roomikbuldooserit Eesti elektrijaama kütuselaos aastatel 1991-2008. Seal ta tasandas vagunikallutitest kütuselattu minevat põlevkivi ja vedas seda laost kütusepunkritesse. 2008. aasta juulis võttis buldooseri üle tuhaärastuse tsehh ning masin saadeti Eesti elektrijaama tuhaväljale, kus seda kasutati 2011. aastani.

Buldoosereid DET-250 on Venemaal toodetud 1961. aastast. Suure läbivusega mitmefunktsionaalne traktor oli oma aja kohta väga uuenduslik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077