Autor: Raigo Neudorf • 2. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering investeeris uude kõrgepingeliini üle 30 miljoni euro

Elering võttis neljapäeval ehitajalt üle vastvalminud Tartu-Viljandi-Sindi 330/110 kilovoldi (kV) kõrgepinge õhuliini.

Uue liini ehituse peatöövõtjateks olid Empower AS ja Empower Oy. Elering investeeris uue liini ehitusse ligi 34 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

 „Tartu-Viljandi-Sindi uue elektriühenduse rajamise eesmärk on suurendada Kesk- ja Lääne-Eesti tarbijate elektriga varustatuse kindlust igal ajahetkel, vähendades seejuures sõltuvust Ida-Virumaa kontsentreeritud elektrivõrgust.  Tahame rajada kogu Eestit hõlmava 330 kV  ringühenduse, mis annab elektrivõrgu töökindlusele uue kvaliteedi. Samas kannab vastvalminud Tartu-Viljandi-Sindi liin olulist rolli ka strateegilise eesmärgi saavutamisel ühendada Balti riigid Mandri-Euroopa sagedusalaga,“ kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.Tartu-Viljandi-Sindi 330/110 kV õhuliin on 162 kilomeetrit pikk. Liini rajamiseks paigaldati 406 masti, 2620 kilomeetrit faasijuhet ning 330 kilomeetrit piksekaitsetrossi.Lepingu peatöövõtjatega sõlmis Elering 2010. aasta oktoobris, Tartu ja Viljandi vahelise liinilõigu ehitus toimus aastatel 2011-2012 ning Viljandi-Sindi liinilõigu ehitustööd lõppesid äsja Eleringi Sindi alajaama juures.Uued liinimastid kannavad terve liini ulatuses 330 kV liini ja 110 kV liini. Lõigul Paikuse alajaama juurest kuni Sindi alajaamani on samadele mastidele paigaldatud kokku kolm liini – üks 330 kV liin ja kaks 110 kV liini. Tegemist on unikaalase lahendusega Eleringi hallatavas võrgus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077