Autor: Raigo Neudorf • 29. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulevikus kasvab tarbija roll elektrisüsteemis

Tulevikus kasvab tarbijate roll elektrisüsteemis, suund võetakse targale võrgule ning tekib juurde hulgaliselt mikrotootjaid. 

Läinud reedel toimus AS Konesko Koeru tootmisüksuses TTÜ ja Konesko koostööseminar "Päikesepaneelide kasutatavus ja potentsiaal tööstuses", kus TTÜ energeetikateaduskonna prodekaan Argo Rosin keskendus energiakasutuse tulevikusuundadele Eesti ettevõtetes. Rosin märkis, et kuna juurde tekib järjest rohkem energiatarbijaid, suureneb ka vajadus uute energiatootmise allikate järele.

„Elektrisüsteem liigub paratamatult detsentraliseerituse poole, mis tähendab uute mikrovõrkude arendamist, hajatootmist, lokaaltootmist jne,“ sõnas Rosin.

Samuti lähtutakse tema hinnangul tulevikus reaalajatariifidest ning IT-revolutsioon on viinud meid sinnamaani, kus  nn targa maja funktsioon on muutunud keskklassile kättesaadavaks.

„See tähendab, et rakendada on võimalik ka erinevaid energiatõhususe mooduseid ning järjest enam kasutatakse automaatjuhtimist. Tuleviku hoones on erinevad energiatootmise allikad, mis toidavad hoone eri süsteeme. Kui eile oli hooneautomaatika peamiselt keskmisest rikkama kodaniku hüve, siis tänu tarbimise hinnapõhisele lähenemisele on see varsti kättesaadav laiemale tarbijaskonnale."

TTÜ esindaja lisas, et  targa hoone üheks oluliseks eeliseks on suurem energia- ja kulutõhusus. Näiteks võimaldab see automaatselt piirata hajameelsusest või harjumustest tingitud raiskavat käitumist."Targa hoone puuduseks on kõrgemad investeeringud. Samuti muutub targa hoone infrastruktuur aina keerulisemaks ja nõuab täiendavaid käidukulusid,“ selgitas Rosin. Tema hinnangul jõuavad juba lähemas tulevikus erinevad taastuvenergeetika lahendused järjest enam nii tava- kui tööstustarbijateni ning nende järjest laiem kasutuselevõtt sõltub sellest kui kiiresti tehnoloogiate hinnad odavnevad.Rosin ise peab kõige perspektiivikamaks just väikesi koostootmisjaamu, mida saab kasutada koos päikesekollektoritega.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077