Autor: Raigo Neudorf • 19. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik valmistub välistalente Eestisse meelitama

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) valmistab koos ettevõtjate, ministeeriumite, ülikoolide ja tugistruktuuride esindajatega ette talendipoliitika tegevuskava, mille eesmärgiks on hakata Eestisse meelitama välistalente.

Sel nädalal toimunud kohtumisel tutvustasid MKMi majandusarengu osakonna töötajad planeeritava talendipoliitika tegevuskava eesmärki ja ajakava.

„Eesmärk on terviklik ja süsteemne lähenemine välisriikide talentidele, kes saaksid kaasa aidata Eesti majanduskasvule. Tegevuskavas kirjeldatud tegevused aitavad lihtsustada talentide leidmist, värbamist, sisserännet, rakendamist ja kohanemist, seda nii ettevõtjate kui tööjõu puhul,“ selgitas MKMi majandusarengu osakonna nõunik Piret Potisepp. „Kui ettevõtluse kasvustrateegias on sõnastatud ambitsioon muuta Eesti talentide sihtriigiks, siis talendipoliitika tegevuskava aitab seda ellu viia,“ lisas ta.

Potiseppa sõnul pärineb talendipoliitika tegevuskava elust enesest. Vastavalt tööjõuprognoosile aastani 2022 vajatakse 10 aasta jooksul Eestis kokku umbes 22 500 tippspetsialisti. Suure osa neist tippspetsialistidest suudab katta siseriiklik tööjõud, kuid arvestades majanduse arengut, on konkurentsivõimelise majanduse tagastamiseks vajalik välisriikide tippspetsialistide kaasamine.

„Korduvalt on ettevõtjad välja toonud, et ettevõtte arendamisel on suurimaks takistuseks sobiva tööjõu puudus,“ lisas Potisepp.

Eesti ettevõtluste kasvustrateegia 2014-2020 on seadnud eesmärgiks lihtsustada talentide leidmist, värbamist, sisserännet ja rakendamist ning personaalseid teenuseid, mis on vajalikud talentide ja nende pereliikmete Eestis kohanemiseks. Samuti soovitakse toetada talentide võrgustike teket ja koostööd. Talendipoliitika tegevuskava lähtub otseselt kasvustrateegias püstitatud eesmärgist.

MKMi ettepanekul käsitletakse talendina välisriikides elavaid kvalifitseeritud spetsialiste. Enne järgmist kohtumist seda määratlust täpsustatakse. Eraldi sihtrühmana näeb talendipoliitika tegevuskava välisüliõpilasi ja välisriikide teadustöötajaid.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077